Slika je simbolična.
Pristanek Airbusa A350-900 je pomemben mejnik za celotno slovensko letalstvo.

Preverili smo, kdo opravlja šolanje na Letališču Edvarda Rusjana Maribor in katera letala uporabljajo pri tem.

»Trenažne lete na mariborskem letališču opravljajo Slovenska vojska, policija, šole letenja in letalske družbe,« so pojasnili pri DRI upravljanje investicij, ki upravlja z mariborskim letališče. 

»Za šolanja uporabljajo različne tipe letal; od ultralahkih do potniških – pri potniških prevladujejo Airbusi A320,« navajajo.

Šolanja potekajo praviloma vse dni: »O trajanju šolanja se uporabniki odločajo glede na posamične potrebe.« Višina stroškov šolanja je pri tem odvisna od lastnosti zrakoplova, dolžine trenažnega letenja ter oskrbe, ki jo zrakoplovu zagotovijo letališke službe. 

Pristanek Airbusa A350-900 pomemben mejnik za celotno slovensko letalstvo

V DRI poudarjajo, da sta letošnje poletje zaznamovala dva pomembna dogodka: 

»Pristanek letala Airbus A350-900, ene najboljših letalskih družb na svetu Ethiopian Airlines ter oskrba večjega števila letal, s katerimi so se udeleženci Olimpijskega festivala evropske mladine, ki je konec julija potekal v Mariboru, vrnili domov.«

Dodajajo, da je pristanek Airbusa A350-900 pomemben mejnik: »Ne samo za mariborsko letališče, temveč za celotno slovensko letalstvo.«

Šlo je namreč za prvi potniški let tega tipa letala na katerokoli izmed slovenskih letališč. Leta 2014 je tovrstno letalo sicer pristalo na Brniku, vendar je šlo zgolj za testni let oziroma testiranje obnašanja letala na zelo mokri stezi.

Poleg zgodovinskega pristanka so 30. julija na mariborskem letališču oskrbeli še dva Airbusa A319 češke vojske, Airbus A320 in Fokker 100 romunskih prevoznikov Dan Air in Carpatair ter Dash8 Q400 italijanskega prevoznika SkyAlps. 

»Z uspešno oskrbo vseh čarterskih letov je mariborsko letališče še enkrat dokazalo, da zmore oskrbeti več sto potnikov dnevno, med drugim tudi največja potniška letala na svetu,« dodajajo v DRI. 

Komentarji (1)

Cafurji (ni preverjeno)

Slovenija se od Madžarske meje in do Trojan konča-žal tako pač je-naj si vsak premisli zakaj!!!!

Starejše novice