MBajk v Mariboru še vedno žanje velike uspehe. Opravljenih je bilo že skoraj 170 tisoč vožnj, na občini pa že napovedujejo nove postaje na desnem bregu Drave. Preverili pa smo tudi, ali si bomo lahko kmalu izposodili tudi e-skiroje.

V Mariboru je konec aprila zaživela izposoja koles MBajk, ki občanom in obiskovalcem mesta ponuja izposojo javnih koles. Sistem, ki deluje 24 ur na dan vse dni v letu, je vključenih 21 postaj z 210 kolesi, ki so razporejene po širšem središču mesta.

Sistem MBajk je namreč zasnovan tako, da spodbuja izposojo za posamezno vožnjo in ne za določeno časovno obdobje. 

Od zagona sistema 21. aprila do vključno 2. avgusta je bilo opravljenih 169.862 voženj. Poprečen čas izposoje je znašal okrog 13 minut.

Maribor prvi na svetu po številu izposoj koles

»Praktično vse izposoje pa so bile krajše od ene ure, torej brezplačne. Največ izposoj v enem dnevu smo zabeležili 18. maja 2022, ko je bilo v enem dnevu opravljenih 3338 voženj,« so za Mariborinfo razložili na Mestni občini Maribor.

Pri tem je dobro poudariti, da si vsako kolo na dan izposodijo povprečno devetkrat, kar naj bi bi bilo celo največ med vsemi 60-timi mesti po svetu, ki ki imajo isti sistem souporabe koles, je poročal Radio Maribor.

Nove postaje na Taboru, Studencih in Pobrežju

Od zagona sistema 21. aprila do vključno 2. avgusta se je registriralo 11.558 uporabnikov, pri čemer jih je večina večina izbrala letno uporabo koles.

Uporabniki lahko tako izbirajo med 21 vključenimi postajami, ki so razprostrte po središču mesta, lokacije postaj so izbrali glede na stanovanjske, izobraževalne in druge za mesto ter mobilnost pomembne lokacije in ustanove.

»V prvi fazi smo želeli s sistemom souporabe koles pokriti del mesta, kjer želimo umirjati motorni promet,« razlagajo na mariborski občini.

V prihodnje pa dodatne postaje predvidevajo še na desnem bregu Drave, ob stanovanjskih naseljih na območju Tabora, Studencev in Pobrežja.

»Časovni okvir širitve in mikrolokacija dodatnih postaj še nista določena. Bomo pa pri širitvi sistema upoštevali, da med postajami ne sme biti več kot 400 do 500 metrov razdalje,« še dodajajo na občini.

Po kolesih še električni skiroji?

Pri sami izposoji oziroma vračilu koles pa uporabniki ne poročajo o težavah, razlagajo na mariborski občini. Morda je edina težava, ki se tu in tam pojavi ob izposoji, nedostopnost koles na postajah.

»Zaradi zelo velikega števila izposoj uporabnikom priporočamo, da vnaprej preverijo razpoložljivost koles oziroma prostih ključavnic preko portala ali mobilne aplikacije Mbajk,« poudarjajo na Mestni občini Maribor. Zato ekipa vzdrževalcev skrbi za pregled in premike koles med postajami med tednom vsak dan od 7. do 19. ure.

Povprašali smo tudi, ali so morda že zabeležili kakšno krajo kolesa, a se to do zdaj še ni zgodilo. Prihaja le do poškodb koles.

»Vsakodnevno na servis vzdrževalci odpeljejo po pet ali šest koles, tudi zaradi namernih poškodb. Serviserji v Europlakatovi delavnici sproti popravljajo kolesa in jih vračajo v sistem,« še dodajajo.

Ker so v Ljubljani nedavno vzpostavili izposojo električnih skirojev, nas je za konec zanimalo še, ali si lahko kaj podobnega obetamo tudi v Mariboru. Pri tem pa so nam na Mestni občini Maribor odgovorili, da o tem za zdaj še ne razmišljajo.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franca69 (nepreverjen)

Lepo! 👏

Sanseox628 (nepreverjen)

Malo je sramotno, da kolesa niso elektricna. Pri nas na gorenjskem na vasi imamo ta kolesa na izposojo pol navadnih, pol pa elektricnih…

Hejh (nepreverjen)

Če si zdrav in pri močeh je sramotno vozit električno kolo.

In reply to by Sanseox628 (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

ŠAŠKO EXPRES

Leka (nepreverjen)

Najprej je potrebno urediti kolesarske steze ,da se ne bodo vozili po pločniku in ogrožali pešcev. Župan peljite se s kolesom na desni breg in se prepričajte.Redarji naj vrnejo kolesa,ki so jih zadolžili.

pozorni (nepreverjen)

Na šteron meste je pa po vkradnjene biciklinaj

Starejše novice