Slika je simbolična.
O medvrstniškem nasilju in grožnjah je za televizijo IDEA spregovorila Darja Farič Klemenčič, predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Te dni bi lahko napetost v zraku rezali z nožem. Po streljanju na eni od osnovnih šol na Finskem se je v komentarjih na 24ur.com v torek, 2. aprila, pojavila objava z grožnjo, da se bo podoben dogodek zgodil tudi na eni od slovenskih osnovnih šol.

V komentarju je bilo navedeno, da se bo 10. aprila 2024 na eni od slovenskih šol zgodilo streljanje.

Grožnja sicer ni bila usmerjena v nobeno konkretno šolo, avtor pa jo je po nekaj minutah izbrisal.

Odrejen izredni nadzor nad delom policije

Policisti so slovenske šole pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja. Šole so uvedle zaščitne ukrepe, poklicali dodatne varnostnike in zaklenili vrata.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi s komentarjem.

Kot so sporočili z ministrstva, je namen nadzora preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. 

Kako na takšne dogodke gleda zavod za šolstvo?

Med slovenskimi mladostniki je vse več nasilja, vplivi segajo tudi od drugod. 

V studiu televizije IDEA je o pereči temi govorila tudi Darja Farič Klemenčič, predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Farič Klemenčič je pojasnila, da je vloga zavoda za šolstvo predvsem v preventivnem delovanju, da pripravlja strokovne podlage za določene usmeritve.

»Na področju varnega, spodbudnega učnega okolja, zavod za šolstvo zelo temeljito in intenzivno dela že zadnjih nekaj let, predvsem po obdobju covida, kjer dajemo veliko poudarka na duševno zdravje, na razvoj socialne in čustvene empatije. 

Tudi kako pomagati mladostnikom ob anksioznosti, depresivnosti, ko čutijo stiske,« je povedala.

Darja Farič Klemenčič, predstojnica murskosoboške območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo

»Pomemben je zgled odraslega«

Farič Klemenčič je povedala, da je bila v zvezi z nedavnimi dogodki z nekaterimi ravnatelji in ravnateljicami, slednji so ravnali skladno z navodili, ki jih je pripravilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

»Predvsem to je pomembno, da se z učenci, mladostniki pogovarjamo, če se začuti stiska, če je koga strah. Pomemben je zgled odraslega.

Da ne spodbujajo panike, to je to, kar učimo v razvojni nalogi, da je učitelju mar za učenca, da mu poskuša dati pozitiven zgled,« je povedala.

Ob tem je dodala, da so odrasli velik zgled najmlajšim, veliko vzorcev, komunikacije, ki poteka znotraj družine, znotraj šolskih učilnic, otroci prenesejo v svoje življenje.

»Šola, starši in učenci morajo delovati v pedagoškem trikotniku«

Na spletu je vse več sovražnega govora in medvrstniškega nasilja, Farič Klemenčič je pojasnila, da je družba, v kateri živimo, turbulentna:

»Tudi pred 100 leti so se ukvarjali z določenimi težavami, imam pa občutek, da je tega danes veliko več, večja je dostopnost do informacij, vse je na dosegu. Tukaj je zelo pomemben vpliv družine, staršev. 

Naj imajo nadzor nad tem, kaj otroci pogledajo na spletu, omejijo uporabo telefonov.«

Poudarila je, da je ključno tudi, da se učenci pogovarjajo med seboj.

»Šola, starši in učenci morajo delovati v pedagoškem trikotniku in delovati v skupni dobrobit vseh.«

Komentarji (9)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Nic cudnega Satan najraje vstopa v froce sploh tiste ki se zacnejo prvic gonit in jih uporablja za svoje orodje, drkaci so vrata zla

Leka (ni preverjeno)

Starši jim plačujejo telefone ,da imajo mir pred njimi .

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Naše šolstvo je popolnoma feminizirano, le tu in tam kakšen moški učitelj ali ravnatelj v OŠ. Očitno pa jim ne uspe urediti niti osnove glede varnostni in dostojnega obnašanja... En kup izgovorov in iskanja kdo vse je kriv, samo one ne...

Leka (ni preverjeno)

Vzgoja otrok je v domeni staršev ,šola jih izobražuje ,da ne bodo tako zabiti kot njihovi straši .

In reply to by Čunga - lunga (ni preverjeno)

kisla.uha (ni preverjeno)

mislim da imata 8 ur strogega poslušanja levo usmerjenih profesorjev in interakcija z dijaki dosti močnejši vpliv na vzgojo kot tiste 1h prostovoljnega druženja s starši na dan. Imajo pa starši zadnjo besedo ja, redko, ker je rako država bolj ali manj odvzela pravice staršem in indoktrinacijo otrok predala šolam.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

karma (ni preverjeno)

Arsenovic tudi mlati mladoletnike-taki zgled imajo od trenutnega zupana maribora-maribor je bil sicer pravocasno obvescen- da grize ljudem prste, ampak ste ga bedaki naivni vseeno volili!!!!nasilje se potem prenasa naprej....

pohorskisvizec

Doma so sončki,ko pa gredo ven ali v šolo pa nevarni za okolico in vrstnikom!Vsakemu 1 okoli kepe in ne persesivna vzgoja!

Mb-11 (ni preverjeno)

Ne morem verjet. Bravo.🤔

In reply to by pohorskisvizec

Pat&mat (ni preverjeno)

Vedno več šiptarov bote uvažali,vedno več nasilja bo

Starejše novice