Vir: Facebook
Zaključuje se prvo leto mednarodnega osnovnošolskega izobraževanja na Osnovni šoli Leona Štuklja.

Po Ljubljani je tudi v Mariboru v šolskem letu 2023/2024 začela delovati mednarodna šola v tujem jeziku oziroma v angleščini, kjer večina programa poteka na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor.

Na šoli so po prvem letu programa, ki sicer že več kot dvajset let poteka tudi v Ljubljani, zadovoljni.

»Prvo leto mednarodne šole je za nami,« nam pove ravnatelj Osnovne šole Leona Štuklja Mirko Škundrić.

Vir: Facebook

Tek na dolge proge

»S potekom smo zadovoljni. Začeli smo šolsko leto s šestimi učenci, zaključujemo pa z dvanajstimi. Torej smo podvojili število. Z naslednjim šolskim letom imamo že vpisanih 20 učencev, tako da zadeva, če tako rečem, organsko raste. To smo si vsi skupaj želeli. Vedeli smo, da to ni sprint, ampak tek na dolge proge. 

Z dobrim delom vseh, ki smo v to zgodbo vpleteni, pa tudi staršev, ki širijo glas v širše okolje, bomo v prihodnji letih še rasli in se razvijali. To, kar delamo dobro, bomo še razvijali, ostaja pa nam še nekaj izzivov.«

Dodaja, da je dobra stvar, da mednarodni program na šoli »živi«. Vse bolj tudi združuje otroke, s tem pa se vzpostavljala povezava med domačimi učenci in učenci mednarodne šole.

»Dobili smo visoke ocene in na to smo ponosni.«

Vir: Facebook

Izboljšuje se komunikacija 

Izzivi, ki so pred njimi, razlaga ravnatelj, pa so predvsem birokratske narave, pa tudi komunikacija s starši, saj vsi ne govorijo dobro angleškega jezika. Po njegovih besedah se izboljšuje tudi komunikacija z občino in pristojnim ministrstvom.

V šolo so pod posebnimi pogoji vpisani tudi domači otroci. Gre predvsem za tiste družine, ki se po nekaj letih življenja v tujini vračajo v rodno mesto, pa tudi tiste, ki se tja odpravljajo, pa za kakšno leto vpišejo otroke v mednarodni program, da bo prehod v tuje šole, ki jih bodo obiskovali, lažji.

»Tudi v Ljubljani so začeli s šestimi učenci, po dvajsetih letih pa jih je že več kot 200. Mi bomo zadovoljni s polovico, saj Maribor postaja vse bolj zanimiva lokacija za tuje državljane.«

Spomnimo, prvič so v šolo z mednarodnim IB programom učenci vstopili jeseni leta 2023, ko je bila sprejeta odločitev Mestne občine Maribor in Osnovne šole Leona Štuklja Maribor.

Šola izvaja program mednarodne organizacije International Baccaleurate Organization iz Ženeve od 3. do 18. leta starosti. Večino učiteljev za ta program so lani zaposlili na novo.

Starejše novice