Foto: Miloš Vujinović
Borštnikov prstan so podelili igralcu Branku Šturbeju.

S podelitvijo nagrad najboljšim so včeraj v Dvorani Ondine Otta Klasinc v Slovenskem narodnem gledališču Maribor sklenili letošnje 59. Borštnikovo srečanje.

Borštnikov prstan je na svečanosti, ki jo je režirala Maša Pelko, prejel prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, najboljšim predstavam pa so podelili festivalske nagrade.

Za najboljšo predstavo je žirija razglasila uprizoritev Angeli v Ameriki, ki je nastala v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in pod režijskim vodstvom Nine Rajić Kranjac. Podelili so tudi festivalske nagrade za režijo, scenografijo, glasbo, za avtorski koncept in priredbo uprizoritvenega besedila, kostumografijo, mlado igralko, igro in nagrado po presoji žirije. 

Foto: Miloš Vujinović

Režiser predstave Razpoka Jan Krmelj je prejel nagrado za režijo. Za vloge v predstavi Angeli v Ameriki sta Nataša Keser in Anja Novak prejeli nagrado za igro, druga tudi za vlogo v predstavi Ljubimki, prav tako v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Še dve enakovredni Borštnikovi nagradi za igro sta prejela Jernej Gašperin za vlogo Noaha v predstavi Razpoka ter Borut Veselko za vlogo Jockla v predstavi Deževen dan v Gurlitschu v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Nagrada za scenografijo je šla v roke Linu Japlju za predstavo Razpoka, za kostumografijo Marini Sremac za predstavo Angeli v Ameriki, za glasbo pa sta jo prejela Val Fürst in Pavel Panon za predstavo Razpoka.

Nagrado za avtorski koncept in dramatizacijo je žirija dodelila Živi Bizovičar in Niku Žnidaršiču za Juriš v produkciji SLG Celje, medtem ko je posebno nagrado žirije prejela celotna ustvarjalna zasedba projekta Spolna vzgoja II.

Ta serija predavanj-performansov v režiji Tjaše Črnigoj in koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Mesta žensk je prejela tudi nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v letu 2023.

Foto: Miloš Vujinović

Predstave tekmovalnega programa je tokrat izbral Blaž Lukan. Odločil se je za največje možno število, to je 12 uprizoritev preteklega leta. Tudi v spremljevalnem programu je bilo na ogled 12 uprizoritev.

V strokovnem programu je bil osrednji dogodek posvečen dokumentarizmu v gledališču. V Maribor so povabili tako tuje kot slovenske ustvarjalce, ki se ukvarjajo z dokumentarnim gledališčem, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja.

Poleg tega so v sodelovanju z različnimi partnerji med drugim priredili še okroglo mizo na temo izginjanja gledališke kritike, dogodek na temo prevajanja na področju dramatike, predstavitev novih knjig s področja gledališča ter tri razstave gledališke fotografije, ki jih je spremljala okrogla miza. Več vsebin je bilo posebej namenjenih študentom AGRFT, na ogled so tudi tri študentske produkcije.

Na Borštnikovem srečanju so ponovno gostili vrsto tujih strokovnjakov s področja gledališča.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga prestavili na začetek poletja.

Komentarji (3)

Surfeiter (ni preverjeno)

Branko je v življenju dobil najprestižnejšo nagrado od svojega kolega Vincija Vouga Anžlovarja takrat, ko je svoji ženi stisnil focn. Vinci mu je opalil tako šamarčino, da mu verjetno zaradi tega, še danes ne stoji ... Branko Šturbej je žlaprtek ...

DENIS1234 (ni preverjeno)

Daj ukinite enkrat že to nažiranje glumačev in njihovih znancev na naše stroške.....Ma koga sploh to zanima, denar pa raje malo bolj pametno porabite.....

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

SOCIALISTI ITAK

Starejše novice