Foto: Žan Osim
Mariborski mestni svetniki župana pozivajo k razrešitvi podžupana Sama Petra Medveda. Kot so zapisali, je »grobo zlorabil svoj položaj in ogrozil transparentnost ter integriteto delovanja lokalne občinske uprave«.

Svetniške skupine Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, Slovenska demokratska stranka, Lista kolesarjev in pešcev, Levica in Stranka mladih – Zeleni Evrope so na župana Saša Arsenoviča naslovile odprto pismo. 

V pismu so zapisali, da »zaradi zlorabe položaja in grobe prekoračitve pristojnosti politične funkcije, pozivamo k razrešitvi podžupana Sama Petra Medveda in vršilko dolžnosti direktorice Lidijo Krebl.«

Ob tem so izpostavili prisego ob začetku Arsenovičevega drugega mandata, ki se glasi: »Prisegam, da bom dolžnost župana opravljal vestno in odgovorno, spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Maribor in z vsemi močmi deloval za blaginjo občank in občanov ter napredek in razvoj Mestne občine Maribor.«

»Grobo zlorabil svoj položaj in ogrozil transparentnost ter integriteto«

V pismu svetniki izpostavljajo, da je Peter Medved zahteval uničenje uradnega dokumenta v obravnavanem postopku kršitve pravic zaposlenim na mariborski občini, ki je med drugim potekal tudi zoper njega.

»S tem je podžupan Samo Peter Medved grobo zlorabil svoj položaj in ogrozil transparentnost ter integriteto delovanja lokalne občinske uprave, kar je nesprejemljivo v okviru načela pravne države in etičnih standardov, ki bi jih morali uradniki/politični funkcionarji zasledovati,« so zapisali. 

Očitajo mu tudi, da je resno načel kredibilnost Mestne občine Maribor, »saj je z namernim zavajanjem in nasprotujočimi si izjavami, želel prikriti svoje sporno ravnanje.«

Dodajajo, da je podžupan (so)odločal o postopku zoper sebe, kar je v nasprotju z delovnopravno zakonodajo, v katerem bi morale biti v prvi vrsti zaščitene žrtve.

Arsenoviču očitajo, da je kot župan toleriral vmešavanje podžupana v uradni postopek, v katerem je sam po pričevanju zaposlenih, glavni storilec očitanih dejanj.

Mestni svetniki: »Gre za zmešnjavo, kot je v Mariboru ne pomnimo«

»Vodstvo občine je v celoti izgubilo potrebno verodostojnost za vodenje Mestne občine Maribor,« so ostri.

»V tako občutljivi zadevi, kjer del zaposlenih meni, da je prišlo do kršitev njihovih pravic, namesto njihove zaščite, vi dovolite, da podžupan zahteva odstranitev in uničenje zanj spornih dokumentov. A se zavedate teže svojega dejanja?« sprašujejo mariborskega župana. 

Dodajajo, da podžupan sploh ne bi smel imeti dostopa do tega dokumenta, kaj šele vpliv na to, kaj se naj z njim dogaja: »In sedaj, ko je bilo to ugotovljeno, pa podžupan Samo Peter Medved dovoli, da se sporni dokument vrne v spis. Podžupan je tako postal koordinator postopka zoper sebe.«

Zahtevajo tudi odstop oziroma razrešitev Lidije Krebl

Mestni svetniki v javnem pismu izpostavljajo, da se vse to se dogaja s pomočjo Lidije Krebl, takrat Vodje sekretariata, pod okriljem katere so strokovne službe vodile zadevo in ki bi morala skrbeti za zakonitost postopkov. 

»Sedaj ob napredovanju na položaj vršilke dolžnosti direktorice, pa aktivno sodeluje pri zavajanju javnosti in mestnih svetnikov, še posebej na zadnji izredni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor,« so zapisali. 

S primerom seznanili pristojne institucije

Če želimo zaščiti zaposlene in ugled Mestne občine Maribor nam ne preostane drugega kot, da pozovemo podžupana Sama Petra Medveda in vršilko dolžnosti direktorice Lidijo Krebl, da naredita tisto, kar pritiče osebi z integriteto  – nemudoma odstopita,« so jasni v pismu. 

Če ne bosta odstopila sama, pozivajo Arsenoviča, da oba nemudoma razreši, saj funkcijo in položaj zasedata izključno na podlagi osebnega zaupanja župana. 

»Njun odstop oziroma razrešitev je minimum k povrnitvi vaše kredibilnosti, ki jo potrebujete za nadaljnje vodenje mestne občine in dokončanje tega mandata,« mu sporočajo. 

Ob tem so zapisali, da smo s primerom seznanili pristojne institucije: Državno tožilstvo Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za delo in Inšpektorat za javni sektor.

Komentarji (13)

44 (ni preverjeno)

Pa da vidimo kako se bo ta "sapunica" koncala..
Ko je pa treba volit pa manj kot polovica...

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

EVO TI GA NA TUDI MB IMA SVOJGA GAŠIČA

Koba (ni preverjeno)

Prava živalska farma, upam da dobijo ptičjo gripo in konec......

pravilno in pametno (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/golob-naj-bi-se-zelel-znebiti-vec-ministrov

MBjek (ni preverjeno)

Nekaj let prepozno

Vojna proti policiji (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/crna-kronika/policist-poskodovan-racija-trbovlje-blokada-kriminalisti-droge

In reply to by MBjek (ni preverjeno)

lmao (ni preverjeno)

Pravi Marpurger Hills 90210. Kljub temu upam, da jim uspe spucat vsaj nekaj te nesnage. Eni že res predolgo harajo in povrh še napredujejo...

RP (ni preverjeno)

leglo nasilnežev na MOM... župan pretepa otroke na ulici, medved mobingira zaposlene, una bejba bi pa streljala ljudi.... WTF???????

Lipgloss (ni preverjeno)

In reply to by RP (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Greznica na MOM.To je samo vrh ledene gore.

pagans eu (ni preverjeno)

Kdaj pride na vrsto kriminalec arsenovic vas vprasam-kdaj se bo zahteval odstop srbskega mafijasa-maribor na noge!!!!!

Leka (ni preverjeno)

Mestni svetniki so bili izvoljeni ,da nadzirajo delo župana in uporabijo vsa pravna sredstva za odpoklic v primeru nepravilnosti in povzročene škode Mariboru . Auer in ostali vsakoletni abonenti občinskih sej naj se zganejo ,drugače so bo končalo z kot pri Kanglerju .

Teraj srba (ni preverjeno)

zdruzen maribor je trdno odlocen ,da zahteva odstop srbskega mafijasa arsenovica iz delovnega mesta za zupana!!!!odlocitev je nepreklicna!!!!!

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Starejše novice