Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Mariborski mestni svetniki so danes potrdili podražitev parkirnin na občinskih parkiriščih. Nekaj več pripomb so imeli pri predlogu spremembe cene pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi, a so ga na koncu podprli.

Za parkiranje na javnih parkiriščih gre za zvišanje cene z 80 centov na evro za uro parkiranja v središču mesta, zunaj mestnega jedra pa podražitev s 50 na 60 centov.

Na zaprtih parkiriščih se parkiranje draži z 1,2 na 1,5 evra na uro, na Slomškovem trgu iz 1,5 na 1,7 evra, medtem ko cene dovolilnic za stanovalce in abonente ostajajo nespremenjene. Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno.

Pri pristojbini za čiščenje odpadnih voda na čistilni napravi gre za podražitev za povprečno gospodinjstvo v višini 3,8 evra neto na mesec.

Andraž Mlaker iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je pojasnil, da je bila zadnja uskladitev cen v letu 2010, trenutni predlog pa predstavlja le začasno rešitev do poleti 2024, ko poteče koncesijska pogodba z družbo Aquasystems. Zatem bo cena na novo oblikovana, in sicer po enotni metodologiji, kar obstoječa pogodba ne zajema.

Če predlagano zvišanje pristojbine ne bi bilo sprejeto, bi moral razliko namesto končnih uporabnikov prevzeti občinski proračun, je še povedal Mlaker.

Za podražitev 11, proti pa 19 mestnih svetnikov

Svetniška skupina Gibanja Svoboda je imela do tega predloga pomisleke in je želela podrobnejše podatke o poslovanju z Aquasystems, a se je po besedah njene predstavnice Davorke Pregl odločila danes to podražitev podpreti, še vedno pa pričakuje podrobnejšo seznanitev.

SDS je glasovala proti, saj po besedah njenega predstavnika Milana Mikla meni, da se lahko s spreminjanjem cene počaka do izteka koncesijske pogodbe. Kritičen je bil tudi Stojan Auer iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), ki je izpostavil visoke dobičke koncesionarja.

Skupno je proti tej podražitvi glasovalo enajst mestnih svetnikov, 19 jo je podprlo. Pri spremembi cene parkiranja jih je bilo 23 za in štiri proti.

V Mariboru težave pri financiraju športa, kulture in sociale

Župan Saša Arsenovič je na začetku seje podrobno predstavil finančne izzive, s katerimi se sooča občina in so vodile do težav pri financiranju programov športa, kulture in sociale.

Med drugim je izpostavil pozno sprejetje občinskega proračuna, čemur je sledil poznejši začetek postopkov za zadolževanje. Brez proračuna tudi niso smeli v prodajo premoženja, kar pomeni poznejše prilive.

»Likvidnostno stanje na občini je stabilno. Poravnane so vse obveznosti, tako za maj kot tekoče v juniju,« je poudaril.

Dodal je, da je nujno tudi zalaganje sredstev za investicije, ki so sofinancirane s strani države in EU, podpis teh sofinacerskih pogodb pa je odvisen od sprejetja rebalansa proračuna države, na katerega je bil vložen veto.

»Upamo, da bo rebalans jutri sprejet. Potem upamo, da bodo hitro stekli postopki, vendar na ta denar prej kot oktobra ni mogoče računati,« je pojasnil.

Višji stroški od načrtovanih so zaradi poznejšega uvajanja podražitev, ki so bile načrtovane v letošnjem proračunu občine.

Po sprejetju proračuna so bili soočeni z nižjim sredstvom iz koncesije za vodno pravico, kjer od Dravskih elektrarn Maribor (DEM) dobijo namesto pričakovanih 1,8 milijona le 80.000 evrov, kar naj bi bila posledica vladne kapice na energente. Rastejo pa obresti za kredite, a je začete investicije po besedah Arsenoviča treba dokončati, sicer bo treba vračati državni in evropski denar.

Večina mestnih svetnikov proti prodaji gostilne Pri treh ribnikih

Na predlog mestnega svetnika Igorja Jurišiča iz Stranke mladih Zeleni Evrope so mestni svetniki danes obravnavali tudi spremembo odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, s katero bi mestnemu svetu dali več besede pri odločanju v holdingu.

Mnenja o tem so bila deljena, po daljši razpravi pa je Lidija Divjak Mirnik iz LPR predlagala prekinitev točke, da se najprej opravi globlja razprava o holdingu in potem odloča o predlagani spremembi.

Že danes pa je mestni svet zavrnil predlog Liste kolesarjev in pešcev, da predstavniki ustanoviteljice v nadzornem svetu holdinga ne morejo biti osebe, zaposlene pri ustanoviteljici. Proti so bili med drugim v SDS, kjer menijo, da je dobro, da ima občina v nadzornem svetu svojega predstavnika.

Lista kolesarjev in pešcev je predlagala tudi prodajo Gostilne pri treh ribnikih.»S tem se lahko izognemo žrtvovanju športnih, kulturnih, mladinskih in socialnih programov, ki jih izvajajo zavodi in društva v našem mestu. Po dobrih treh letih se je izkazalo, da je nakup gostilne spodletela investicija,« je povedal predsednik liste Josip Rotar.

Večina mestnih svetnikov je bila proti. Alenka Iskra iz SD je na primer izpostavila, da prodaja te nepremičnine ne pomeni avtomatično več denarja za kulturne in socialne programe. Gibanje Svoboda je namesto prodaje predlagalo, da se objekt pretvori v učni center za dijake in študente gostinstva in turizma.

Komentarji (11)

SLO (ni preverjeno)

Mutibariči vi samo vse dražite.

Za odstop vlade (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/prazniki-dez-posebni-prevoz-slovenija-stoji-promet-zastoj

Izstopimo iz E… (ni preverjeno)

24ur/novice/tujina/biden-in-sunak-podpisala-atlantsko-deklaracijo.html
Bolji ekonomski pogoji, nizke cene, dober standard

Fischer (ni preverjeno)

Arsenović wannabe Janković. Vsi se nam režijo,da smo izvolili takega orangutana. Vsak mesec bo zdaj nekaj dražil.

Urban Ruralen (ni preverjeno)

Tele ponemčeno, ti so volil nacista, njeee.

In reply to by Fischer (ni preverjeno)

Leka (ni preverjeno)

Arsenovič se je fokusiral samo na podražitve namesto,da bi poiskal rezerve v lastnih vrstah javnih služb npr. REDARJI. Redarji opravljajo nadzor prekoračitev časa v centru mesta namesto,da bi kaznovali kršitelje na desnem bregu Drave ,ki VSAKODNEVNO PARKIRAJO na zelenicah , pločniku, parkih in tako prinesli kak euro v blagajno. Preverite koliko iztržijo LJ redarji in koliko MB redarji?

Boyc (ni preverjeno)

Poglej najprej sejo mestnega sveta in si razjasni razloge za te podrazitve, ne pa da komentiras na pamet.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Evo (ni preverjeno)

Kdaj bo mestni svet izpostavil varnost v mestu Maribor . To kar se dogaja je dokaz, da policija ne opravlja svojega dela . Kako naj otroka pustim na koncert brez osebnega varnostnika ?

flip (ni preverjeno)

Treba je parkirišča dražit, ker asfalt ki stoji na parkirnem mestu že 20 let zahteva svoje, rabi za čike pa za alkohol ki so se podražili .

TAMovec (ni preverjeno)

Lopovski psihopatski župan Ćobanoviććć dvigujejo cene parkinga. ker kao želi, da imajo stanovalci kao kje za parkirat - kdo to verjame, je idiot! Balkan boy mafijaš nas reketira za denar za razne brvi in trge pred njegovimi greznicami, in za provizije, mutenje in kraje,..., vse zase, samo ne za koristi volivcev! Lopova ćefurskega odnest iz MOM in polit s katranom in perjem na našem ukradenem Glavnem trgu, nujno!

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

FRAU ISKRA A DENARJA OD FONTANE NIMAŠ NIČ VEČ

Starejše novice