Slika je simbolična.
Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila pojasnilo, zakaj prihaja do neviht, čeprav temperature niso tako visoke.

Verjetno se marsikdo sprašuje, kako lahko pri temperaturi okoli 18 stopinj Celzija nastajajo močne nevihte. 

Za pojasnilo je agencija za okolje objavila sliko vertikalne sondraže. To je meritev vertikalnih profilov temperature, vlage in smeri ter hitrosti vetra nad določenim območjem.

Današnja jutranja sondraža nad Ljubljano kaže, da je malo višje razmeroma toplo in še vedno podobno vlažno, kot pri tleh.

»Temperatura na 1500 metrih je tako okoli 18 stopinj Celzija. Nad to višino se nahaja plast zrak z izrazitim padcem temperature z višino. Ob sprožitvi bi nevihtni oblak segel približno do višine 12 kilometrov,« so zapisali. 

Dodajajo, da je neobičajno močan tudi jugozahodni veter v višinah, ki na nadmorski višini okoli šest kilometrov piha s hitrostjo okoli 110 kilometrov na uro, na nadmorski višini okoli 10 kilometrov pa s hitrostjo 160 kilometrov na uro.

Zato se nevihtne celice zelo hitro pomikajo.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Za danes so meteorologi napovedali, da bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, pojavljale se bodo tudi močnejše nevihte. Ponekod bo čez dan zapihal okrepljen veter severnih smeri.

Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 28 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne bodo padavine postopno ponehale. Popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo, možna bo še kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 20 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo sončno in spet nekoliko topleje.

Starejše novice