Foto: Ministrstvo za javno upravo
Ministrstvo za javno upravo bo prodajalo edinstveno vilo Škapin v Mariboru.

Vila Škapin stoji na izjemni lokaciji ob Mestnem parku v Mariboru. In ministrstvo za javno upravo se je odločilo, da bo še v decembru objavilo elektronsko javno dražbo za prodajo te poslovne stavbe. 

Javna dražba bo v začetku leta 2024. 

Spomenik lokalnega pomena

Vila Škapin je enonadstropna neorenesančna vila, zgrajena okoli leta 1893, stoji na vogalu Trubarjeve in Mladinske ulice, na naslovu Trubarjeva 11. 

Gre za reprezentativno poslovno stavbo v samem centru mesta in hkrati v neposredni bližini narave. Skupna površina prostorov v stavbi je 1295,99 kvadratnega metra, površina vseh zemljišč v kompleksu pa meri 929 kvadratnih metrov.  

Vila Škapin je spomenik lokalnega pomena, ter gre za umetnostni in arhitekturni spomenik. 

Pročelje naj bi spominjalo na glavno fasado mariborskega gledališča

Nekaj več podatkov o vili Škapin smo našli na spletni strani mariborart.si, kjer so zapisali, da vila sicer stoji na manjši parceli skorajda brez vrta in da stavba ni homogeno telo, temveč razrahljan skupek posameznih stavbnih delov. 

Z bogato fasadno dekoracijo sodi v skupino historičnih vil zadnjega desetletja 19. stoletja, ko se arhitektura odpove horizontalizmu na račun steno prepredajočega ornamenta.  

Pročelje naj bi spominjalo na glavno fasado mariborskega gledališča, ki so ga po načrtih graškega arhitekta Johanna Schöbla (1823-1870) zgradili leta 1864.

Pred porušitvijo so jo rešili s prenovo leta 1998

Notranjost vile z nizom reprezentančnih sob in osrednjim salonom, ki se odpira na konzolni balkon s kovano ograjo, v prvem nadstropju je bila leta 1926 nekoliko predelana; načrte za posodobitev vile z moderno kuhinjo in kopalnico je za novega lastnika, mariborskega odvetnika Karla Škapina (1877-1953), pripravil mariborski stavbenik Adolf Baltzer, še piše na mariborart.si.

Po drugi svetovni vojni je bila stavba sicer nacionalizirana in predelana v stanovanja, zaradi nevzdrževanja pa je bila leta 1990 skoraj porušena in prazna. 

Po uspešni prenovi 1998 se je v njej naselil oddelek Ministrstva za gospodarstvo RS. 

Zdaj pa jo Ministrstvo za javno upravo prodaja, in kot so zapisali, bo elektronska javna dražba omogočala enostavno prijavo in draženje. 

Komentarji (3)

Same izgube (ni preverjeno)

zurnal2/slovenija/sds-bi-vzel-nevladnikom-od-katerih-ni-nobene-dodatne-vrednosti-

24urcom/novice/slovenija/vec-kot-1000-zaposlenih-na-sz-bo-po-30-letih-obleklo-nove-uniforme

Corupcija (ni preverjeno)
Rop in kraja (ni preverjeno)

necenzurirano/clanek/aktualno/preiskujejo-ali-je-dobavitelj-zeleznic-podkupoval-policijskega-komandirja- da ne bi izdal odsekanih glav

Starejše novice