Te dni v medijih in na družbenih omrežjih odmeva zapis v reviji Demokracija o večvrednosti bele rase in »odstranitvi plevela«. Objavo zapisa ostro obsojajo v mariborskem muzeju.

»Ker se bela rasa ne zmore obraniti pred navalom nekaterih ras, bo Bog ustvaril virus, ki bo najnaprednejšo raso rešil pred uničenjem,« je le del zapisa, ki je bil 3. decembra objavljen v reviji Demokracija in katerega avtor je Aleksander Škorc.

V zapisu nato trdi, da bo krščanski bog, ki je svetlopolt, ustvaril virus, ki bo pomoril temnopolte priseljence. 

»Tako kot se ljudje ciljano spravijo na določene vrste naravnih škodljivcev, plesni, plevelov, se lahko Bog spravi na določeno vrsto škodljivih ljudi. Je Bog torej rasist? Ravno toliko kot ljudje, ki iztrebljajo določene, njim škodljive živalske in rastlinske vrste. Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela,« nadaljuje avtor.

Zapis je sprožil ogorčenje in marsikdo se je vprašal, kako je mogoče, da nekdo leta 2020 napiše kaj takega. Ostro se je odzval tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki je opozoril, da objava prikliče zlovešč spomin na preteklost. 

»Ta teden smo se nameravali ukvarjati le s prazniki in z vami deliti praznične zbirke, vtise in delavnice,« so zapisali na Facebook strani muzeja in dodali: »Vendar pa je bil v časopisu Demokracija 3. decembra 2020 objavljen članek, ob katerem se mora muzej, ki se ponaša z imenom Muzej narodne osvoboditve, oglasiti.«

Boleč spomin na zgodovino, ki se ne sme ponoviti

Kot so zapisali, v muzeju hranijo ogromen arhiv dokumentov okupatorskega in partizanskega izvora ter izjemno število predmetov, ki pripovedujejo zgodbe iz časa, ko so bile številnim ljudem, tudi v našem mestu in v naši državi, odvzete osnovne človekove pravice, svoboščine in dostojanstvo, svoboda in tudi življenje.

»Talci, ukradeni otroci, izgnanci, interniranci, vojni ujetniki, prisilni mobiliziranci, rasne komisije, vse to je bila realnost našega mesta v času, za katerega upamo, da se nikoli več ne bo ponovil,« so zapisali.

»Delitev na rase in javno širjenje idej o večvrednosti bele rase je nekaj, kar nas ne le spominja, ampak dobesedno prestavlja v leto 1933,« opozarjajo.

»Tega ne smemo dovoliti,« so jasni v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, kjer ostro obsojajo takšno razpihovanje nestrpnosti in sovraštva.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aleš83 (nepreverjen)

Bedaki... takim besedam ni mesta v civilizirani družbi. SDS opranci, ki ta "časopis" financirajo, pa naj si gredo v muzej pogledat, kaj je take retorika naredila v Evropi, v ZDA, itd. Ker šolo so očitno prešpricali. Ali pa je sploh videli niso.

Gdo so necivil… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=TPXd0fCb7KE

In reply to by aleš83 (nepreverjen)

Anja_S (nepreverjen)

To politično trobilo je v lasti SDS, specifično poslanca Dejana Kaloha. Zaradi take retorike bi politik v vsaki civilizirani državi moral odstopiti. Pri nas se bo pa še hvalil s tem rasizmom. Da ga ni sram! In tak človek predstavlja Maribor? Ne v mojem imenu.

Allah Akbar (nepreverjen)

Muhammud bo akbar, halal ali haram.

In reply to by Anja_S (nepreverjen)

Koba (nepreverjen)

Še uncle Adi, bi se nas sramoval......

Zikollino (nepreverjen)

Kaj Ivan Twito je belec?

Hojs_MB (nepreverjen)

Kaloh se je že parkrat izkazal za primitivca, to pa gre preko vsake meje. Kadar ima priložnost, da se distancira od bedakov in smeri, v katero počasi zabloda ta stranka, je pa seveda tiho ko miš.

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Vsi vi, ki ste v vaših komentarjih tako zelo pametni, moralistični in ne vem, kaj še, preberite si knjigo
https://www.bukla.si/knjigarna/zgodovina/civilizacija-kako-so-vrednote-…
morda vam bo kaj bolj jasno, v katero smer plujemo.

Starejše novice