Po tem, ko smo razkrili nepravilnosti, ki so se od lanskega decembra dogajale na Centru za socialno delo Maribor, so se na nastalo situacijo odzvali tudi na ministrstvu za delo.

Na Mariborinfo smo včeraj razkrili afero na Centru za socialno delo Maribor, ki je sprožila številna vprašanja glede etike in upravljanja z javnimi sredstvi. 

Anonimno elektronsko sporočilo, ki smo ga prejeli v uredništvu, je potrdilo sum in navedbe, da naj bi pomočnica direktorice Centra za socialno delo Maribor, od decembra lani nezakonito izplačevala socialno pomoč svojim sorodnikom, pri čemer naj bi se okoristila za okoli deset tisoč evrov.

To nam je potrdila tudi direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc, ki je za Mariborinfo razložila, da je bila v začetku junija obveščena o sumih nepravilnosti, zaradi česar je nemudoma ukrepala.

Po njenih besedah naj bi določeni sorodnik pomočnice direktorice Centra za socialno delo Maribor prejemal denar iz naslova enkratnih socialnih pomoči, pri čemer so se po naših neuradnih informacijah nepravilnosti dogajale na enoti Maribor Center.

Pomočnici direktorice so na Centru za socialno delo Maribor odvzeli vsa pooblastila in dostope do informacijskega sistema, ne nazadnje so jo tudi razrešili s položaja in zoper njo na tožilstvo in policijo vložili kazensko ovadbo.

Za odziv na afero na mariborskem Centru za socialno delo Maribor smo se obrnili tudi na pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ministrstvo ogorčeno nad ravnanjem uslužbenke

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za Mariborinfo razložili, da jih je s sumom zlorabe seznanila direktorica Centra za socialno delo Maribor, ki je po njihovih informacijah takoj sprožila ustrezne postopke in kaznivo dejanje prijavila policiji.

»Na ministrstvu smo nad takšnim ravnanjem uslužbenke ogorčeni in razočarani saj meče slabo luč na delo socialnih delavk in delavcev, ki vsako dnevno pomagajo najranljivejšim,« so še v odzivu zapisali na ministrstvu.

Podobnega mnenja so tudi na Centru za socialno delo Maribor, kjer so že sprejeli dodatne ukrepe, s katerimi bodo skušali preprečiti podobna ravnanja v nasprotju z zakonodajo.

»Nedopustno je, da katerikoli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen. Takšna dejanja na Centru za socialno delo Maribor ostro obsojamo in takšnim uslužbencem ni mesta med nami,« je za Mariborinfo poudarila direktorica Marjana Bravc.

Pri tem pa je še dodala, da morajo strokovni delavci centra za socialno delo pri svojem delu upoštevati zakonodajo, ki ureja socialno varnost ter spoštovati upravne postopke. 

Prav tako se je vsak javni uslužbenec dolžen iz postopka izločiti, če gre za osebo, s katero je v sorodstveni ali drugi zvezi. Ne nazadnje pa mora biti ravnanje uslužbencev centra za socialno delo v skladu z etičnim kodeksom socialnega varstva.

Delavki grozi zaporna kazen od treh mesecev do osmih let

Kot smo razkrili že v prejšnjem članku, je bila na Centru za socialno delo Maribor po pooblastilu direktorice imenovana notranja komisija, ki je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki. Imenovana je bila tudi dodatna notranja komisija, ki je pregledala zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je pomočnica direktorice izvajala.

Pri tem sta notranji pregledni komisiji ugotovili nepravilnosti pri izplačilih socialnih transferjev v funkcionalni obliki in zadevah s področja pravic iz javnih sredstev od decembra 2022 dalje.

Ker so ugotovitve nakazale na sum storitve kaznivih dejanj, so na Centru za socialno delo Maribor na okrožno državno tožilstvo in Policijsko upravo Maribor zoper pomočnico direktorice vložili kazensko ovadbo, in sicer zaradi suma ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi.

Pri tem pa Bravc poudarja, da bodo morali prejemniki neupravičenih izplačil javnih sredstev prejeta sredstva vrniti.

Na Policijski upravi Maribor so za Mariborinfo potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na izplačila javnih denarnih sredstev na območju Maribora, v okviru katere še poteka predkazenski postopek.

Kot so nam razložili na mariborski policijski upravi, je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, če pa storilec sebi ali komu drugemu pridobi veliko protipravno premoženjsko korist, pa je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Komentarji (2)

wololo (ni preverjeno)

Modernator-ka a je bil moj comment prerealen, s preveč plusi, pa si ga morala hitro pobrisat a?
Dvojna morala pokvarjenih medijev, čuvaj EPP kodo da ti ne ugasnem portala. beden levak

PROFA (ni preverjeno)

Kako se sedaj vsi od nje ograjujejo, pa sem siguren, da ni edina, ki je počela fiškalije. Zraven tega pa škodila ni nikomur, kot to počnejo mnoge tamkajšnje uslužbenke...

Starejše novice