Vir: Redbull.com, © Vincent Curutchet
Maribor se pripravlja na spektakularno adrenalinsko tekmovanje doma izdelanih letalnih naprav, s katerimi bodo tekmovalci skušali poleteti čim dlje. Dogodek pozdravlja tudi župan Saša Arsenovič, ki pravi, da bo ta pripomogel k prepoznavnosti Maribora.

Vznemirjenje v zraku in drzne letalske umetnine se bodo ponovno znašle nad reko Dravo, saj se v Slovenijo vrača spektakularni dogodek Red Bull Flugtag.

Po dveh uspešnih dogodkih v letih 2005 in 2012 bo Maribor 1. septembra gostil že tretji slovenski Red Bull Flugtag, legendarno tekmovanje doma izdelanih letalnih naprav in njihovih graditeljev. Tokrat se bodo pogumni in domiselni tekmovalci zbrali na Lentu, kjer bodo s svojimi napravami poskušali poleteti čim dlje, in čim bolj atraktivno.

Red Bull Flugtag je mednarodni dogodek, ki namreč izziva ljubitelje letenja, da oblikujejo, izdelajo in pilotirajo svoje leteče naprave, ki morajo biti brez motorja in ne težje od 200 kilogramov.

Leteče naprave bodo morale s pilotom vred s skoraj sedem metrov visoke vzletne ploščadi poleteti v modre 'višave' reke Drave. Pri tem pa bodo organizatorji ocenjevali dolžino poleta, izvirnost naprave in kreativnost nastopa.

Dogodka se že veseli tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki pravi, da bo dogajanje na Lentu pripomoglo k širši prepoznavnosti Maribora.

V Mariboru se bo po letu 2005 znova 'letelo'

Red Bullov dan letenja je legendarno tekmovanje doma izdelanih letalnih naprav in njihovih graditeljev. Do sedaj se je odvilo že v 50 državah po vsem svetu, dvakrat tudi v Sloveniji.

Maribor, ki je že leta 2005 navdušil s svojim gostoljubjem in čudovito kuliso ob Dravi, se bo tokrat še enkrat postavil v središče mednarodne pozornosti.

Lent, znan po svoji bogati zgodovini in prijetnem ambientu, bo prizorišče, kjer bodo ekipe poskušale doseči nemogoče - vzleteti v nebo s svojimi inovativnimi in pogosto smešnimi letali.

Organizatorji pričakujejo množico gledalcev, ki bodo napolnili nabrežje reke Drave, iz katerega bodo lahko spremljali drzne poizkuse ekip in uživali v zabavnem dogodku.

Vir: © Mihai Stetcu / Red Bull Content Pool

Nastop, kreativnost in dolžina letenja bodo recept za uspeh

Red Bull Flugtag je namenjen vsem, ki se želijo pomeriti v projektiranju, gradnji in pilotiranju lastne letalne naprave. Ta skupaj s pilotom ne sme biti težja od 200 kilogramov in mora s skoraj sedem metrov visoke vzletne ploščadi vzleteti brez pomoči motorjev ali drugih virov energije, kot je recimo elastika. Edina dovoljena pomoč je moč pilota in posadke.

Tekmuje se ekipno, vsako ekipo pa mora sestavljati pet polnoletnih članov - en pilot in štirje člani posadke. Cilj je, da letalna naprava s pilotom nad vodo poleti čim dlje ob tem pa uprizori tudi zabavno predstavo. Od priprav na vzlet do samega poleta, ali pa samo spektakularnega padca v reko.

Za rezultate bo poskrbela sodniška žirija. Ta bo točke delila za kreativnost letalne naprave, kreativnost nastopa celotne ekipe in dolžino poleta.

Letalne naprave bodo ocenjevali pred nastopom, kjer bodo lahko tekmovalci prejeli največ deset točk. Vsaka ekipa bo nato imela pred poletom 30 sekund časa za nastop na vzletni rampi, pri čemer si bodo znova lahko priborili največ deset točk. Nato pa se bo merila še dolžina poleta, ki bo v seštevek točk prispevala po eno točko za vsak preleteni meter.

Da bi ekipa na dogodku sploh lahko sodelovala, pa se mora prijaviti najkasneje do 11. marca. Med vsemi prispelimi prijavami pa bodo organizatorji tekmovanja izbrali le 40 najbolj obetavnih.

Arsenovič vidi v dogodku dober turistični potencial

Dogodek bo na mariborskem Lentu potekal 1. septembra, pri čemer ga pozdravlja tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

»Veseli me, da bo Maribor na novem mestnem prizorišču, prenovljenem nabrežju reke Drave, gostil tako odmeven dogodek. Red Bull dogodki privabljajo pozornost širokega občinstva in medijev, kar nam omogoča, da pokažemo našo kulturno dediščino, lepoto mesta in gostoljubnost naših ljudi,« poudarja Arsenovič.

Pri tem pa se zahvaljuje posameznikom, ki se trudijo, da v Maribor pripeljejo takšne projekte, s katerimi bogatijo vsakdan, kot tudi pomagajo soustvarjati še bolj zanimivo turistično ponudbo.

»To bo zagotovo pripomoglo k širši prepoznavnosti Maribora, saj so obiskovalci iz celotne regije, kar bo tudi vplivalo na turistični obisk v našem mestu, ki se je samo v zadnjem letu povečal za kar 30 odstotkov. Obiskovalci bodo imeli priložnost doživeti edinstveno atmosfero in uživati v številnih aktivnostih, ki jih ponuja naše mesto,« dodaja mariborski župan.

Starejše novice