Z današnjim dnem se začenja novo šolsko leto, ko se v šolske klopi znova vračajo naši najmlajši. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna, policisti izvajajo številne aktivnosti.

Z današnjim dnem so se odprla vrata šol, na ceste so se vrnili otroci. Policisti Policijske uprave Maribor zato še posebej pozivajo k zglednemu in strpnemu ravnanju v prometu. 

Otroci so razigrani, zato moramo biti, ko smo v cestnem prometu, nanje še posebej pozorni.

»Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za otroke, predvsem tiste, ki prvič stopajo na šolske poti,« je povedal Boštjan Koletnik, samostojni policijski inšpektor iz oddelka za cestni promet sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor.

Dodaja, da seveda ne smemo pozabiti na tiste, ki se po počitnicah vračajo v šolske klopi. 

Že v avgustu pregledali prometno signalizacijo, danes še posebej pozorno spremljajo promet v okoli šol

Policisti so z izvajanjem nalog ob začetku šolskega leta začeli že v mesecu avgustu. Kot je pojasnil Koletnik, so v tem času pregledali cestno-prometno signalizacijo v okolici vrtcev in šol. 

Povezali so se tudi z vodstvi šol: »Z njimi smo skupaj pregledali načrte varnih šolskih poti.« Mariborski policisti so se povezali tudi z lokalnimi skupnostmi in drugimi institucijami, ki lahko pomembno vplivajo na zagotavljanje varnosti cestnega prometa. 

Danes policisti v bližini vrtcev in šol poostreno nadzirajo cestni promet. Koletnik razlaga, da so pozorni na voznike, ki morebiti kršijo pravila in tudi na otroke, da uporabljajo rumene rutice in ustrezne odsevnike. Pozorni so tudi na avtobuse, ki prevažajo otroke v šolo.

Previdnost na cesti pomembna vse leto in ne le prve šolske dni

Policisti poudarjajo, da z izvajanjem teh aktivnosti ne bodo prenehali in jih bodo izvajali čez celo šolsko leto. 

Kaj o nesrečah z udeležbo otrok pravi statistika? V zadnjih petih letih so bili otroci na cestah na območju Policijske uprave Maribor udeleženi v 463 prometnih nesrečah. 

V dveh nesrečah sta otroka umrla, 18 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 384 pa je bilo lahko telesno poškodovanih. 

»Ko smo udeleženi v cestnem prometu, moramo biti strpni, previdni, spoštovati moramo cestno-prometne predpise,« poziva Koletnik: »Predvsem odrasli moramo biti z našim odgovornim ravnanjem in spoštovanjem cestno-prometnih predpisov v prvi vrsti zgled vsem otrokom.«

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Boštjan ,vsak dan mora biti policija fizično prisotna na cestah in ulicah .

FRAP (nepreverjen)

Rumene rutice ja, nikoli več pa rumenih jopičev...

Starejše novice