Vir: zajem zaslona Google Zemljevidi
Za redko nalezljivo pljučno boleznijo tuberkulozo je zbolela učenka predmetne stopnje na Osnovni šoli Toneta Čufarja Maribor.

»V petek so me obvestili starši. Oseba se je počutila slabo, kašljala je, zato so jo starši peljali k zdravniku. Sledilo je slikanje pljuč in je sedaj na zdravljenju v bolnišnici,« je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Toneta Čufarja Maribor Eva Raušl.

Otroka trenutno zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na pediatričnem oddelku. Vir okužbe še raziskujejo.

Tuberkuloza pogosto poteka s številnimi zapleti

Tuberkuloza je izjemno redka bolezen, ki najbolj prizadene pljuča. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zapisali, da pogosto poteka kronično, s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt.

Bacili tuberkuloze se prenašajo kapljično po zraku, ko okužena oseba kašlja, kiha ali govori. 

Šola takoj sklicala roditeljski sestanek s pojasnili zdravnice

Šola je obvestila starše o primeru in včeraj sklicala roditeljski sestanek na daljavo, kjer so skupaj z zdravnico, vodjo registra za tuberkulozo, Petro Svetino iz Klinike Golnik staršem natančno pojasnila, kaj ta bolezen je, kako bo potekalo testiranje tesnih stikov in odgovorili na vsa vprašanja staršev.

Ravnateljica je pojasnila, da imajo srečo, da pouk poteka v mehurčkih in je bilo teh stikov med učencev manj kot običajno.

Gre za primer okužbe enega otroka in po besedah zdravnice Svetine na šoli ni pričakovati izbruha bolezni

Šola išče ožje stike

Šola zdaj zbira podatke ožjih stikov. »Če kateri izmed učencev začne kašljati, kihati in izgubi apetit, mora ostati doma in obiskati osebnega zdravnika,« so še poudarili na mariborski šoli.

Starši situacijo razumejo, večina se je odzvala dobro.

Ravnateljica je poudarila, da je v takšni situaciji najbolj pomembno razumevanje in podpora staršev: »To meni največ pomeni, ker potem je vse lažje. Menimo, da imamo razumevajoče starše in to mi je olajšanje.«

Pouk na šoli se za zdaj nadaljuje nemoteno.
 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

TUBERKOLUA V LETU 2021 HAHAHA, KRIVO PA JE KAJ???? MOČAN UPAD IMUNSKEGA SISTEMA ZARADI NOŠENJA MASK, KER TELO RABI STIK Z BACILI DA TRENIRA IMUNSKI SISTEM, ZDAJ PA BEEEEEEEEEE NOSITE MASKE ŠE DALJE PO ŠOLAH 8 UR NA DAN, ČEZ 2 LETI BOJO OTROKI CRKOVALI ŽE ZARADI NAVADNEGA NAHODA IN PREHLADA KER BO IMUNSKI SISTEM NEOBSTOJEČ, IDIOTI OPRANI.

Milanka1234 (nepreverjen)

Ja cepiti se bo treba...

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dr dd. je spet dal svoje dr. mnenje/izvid, kaj pa je v resnici po poklicu, morda ima diplomo iz Kumrovca!

Surfeiter (nepreverjen)

Svizec ... kumrovško diplomo ima edino Janez Janša ... ves čas se sprašujem, le kaj je ta šiptarček naredil, da so ga tovariši med božje ofčice pregnali ... on vernik? aaaahhaahhaaaaa!

In reply to by pohorskisvizec

Haja (nepreverjen)

To je prinešeno iz ene od bivših bratskih republik!

Mrazi (nepreverjen)

Ena izmed posledic neobvladovanega priseljevanja ljudstev z Balkana in se od dalj

božidar (nepreverjen)

PODTAKNJENO ZIHER

Starejše novice