Foto: Iztok Medja
Na Rogli po solidni poletni sezoni priprave na zimsko sezono.

V zreški družbi Unitur, ki upravlja turistične zmogljivosti na Rogli, so kljub slabšemu vremenu zadovoljni z letošnjo poletno sezono. Sedaj so moči usmerili v začetek zimske. Ta bo tudi v znamenju pomembne državno sofinancirane investicije v Park Mašinžaga, v sklopu katere je tik pred zaključkom postavitev nove šestsedežnice.

Kot so za STA povedali v hčerinski družbi Uniorja, so julija in avgusta v njihovih nočitvenih zmogljivostih na Rogli beležili 15.308 nočitev, pri čemer so jih 57 odstotkov ustvarili slovenski gostje, med tujimi gosti pa so jih največ našteli s Hrvaške, Madžarske, Italije, Romunije, Avstrije, Bosne in Hercegovine ter Češke.

Med individualnimi gosti so prevladovale družine, med skupinami pa vrhunski športniki na pripravah ter kolesarske skupine, ki so Roglo izbrale kot izhodišče za preživljanje kolesarskih ali pohodniških počitnic v Sloveniji. Za še boljšo ponudbo skozi vse leto gre na Rogli h koncu z državnim denarjem podprta investicija v Park Mašinžaga.

Prvi bodo omenjene okoli 11 milijonov evrov vredne naložbe, za katero je gospodarsko ministrstvo prispevalo osem milijonov evrov, deležni smučarji, saj je osrednji del tega projekta namenjen novi izklopljivi šestsedežnici z ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami.

Hkrati bo ta skozi vse leto namenjena prevozu pohodnikov, kolesarjev in koles ter predvsem tistih, ki se bodo spuščali po t. i. letečem toboganu in po stezi za gorske trikolesnike ali pa se bodo soočili s gozdnim pustolovskim izzivom. V Bike parku Rogla bodo v sklopu projekta uredili še dve novi progi.

Aktivnosti v sklopu projekta, za katerega so, tako kot še nekatera druga slovenska smučišča, prejeli sredstva na razpisu za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti, potekajo v skladu z načrtovanim časovnim okvirom.

Potem ko so lani zaključili širitev smučarske proge Mašinžaga, pridobili gradbeno dovoljenje za novo šestsedežnico in leteči tobogan ter zgradili in opremili transformatorsko postajo, v teh dneh zaključujejo gradbena dela na spodnji in zgornji postaji, zaključena je montaža stebrov. Zdaj začenjajo z montažo vrvi, poteka gradnja tobogana, v kratkem bosta zaključeni kolesarski progi, medtem ko dela na stezi za gorske trikolesnike potekajo po terminskem načrtu.

V Uniturju zagotavljajo, da bo projekt v skladu z razpisnimi pogoji zaključen do 10. novembra, za zdaj pa še niso določili točnega datuma uradnega odprtja.

Drugih večjih investicij na Rogli pred prihajajočo zimsko sezono ne načrtujejo. Vzdrževalna in pripravljalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah potekajo po načrtih in so delno že zaključena, kmalu pa se bodo začeli pripravljati tudi na začetek tehničnega zasneževanja.

S 1. septembrom so za imetnike lanskih tradicionalno začeli s predprodajo sezonskih smučarskih vozovnic za smuko od ponedeljka do petka, ki bodo na voljo le še do konca meseca. Redni cenik smučarskih vozovnic za sezono 2023/2024 bodo sicer objavili z začetkom predprodaje, ki je predvidena med 1. oktobrom in 30. novembrom.

Starejše novice