V prazničnih dneh se bo večina želela srečati vsaj z družinskimi člani, ki ne živijo na istem naslovu, zato pristojni pozivajo k odgovornemu obnašanju.

Razumljivo je, da bodo ljudje praznovali, a ključnega pomena je, kako. Iz Štajerske pa že poročajo o zaskrbljujočih prizorih.

»Ravno danes dopoldne, ko sem si šel po malico v enega izmed večjih nakupovalnih centrov v Celju, sem bi prav začuden, ker bili vozički pred mano resnično polni alkohola, in vem, da se ga ne bo popilo v tem koncu tedna,« pripoveduje Teodor Goznikar, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje.

Obnašati se moramo, kot da je vsak od nas prenašalec virusa in lahko okuži drugega, ob tem opozarja Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite regijskega štaba Zahodne Štajerske. 

»Dvakrat premislite ali ne bi bilo morda tokrat bolje spustiti objem ali stisk roke in pogovor opraviti na ustrezni dvometrski razdalji ali še bolje preko videokonference ali ostalih aplikacij, ki omogočajo videoklice,« pravi Melanšek.

V Splošni bolnišnici Celje po enem mesecu prvič opažajo počasen trend nižanja števila hospitalizacij. A se bojijo tretjega vala, ki bo po besedah Franca Vindišarja, strokovnega direktorja celjske bolnišnice »verjetno delno posledica prihajajočih praznikov, nekako v sredini januarja, zato gredo naši načrti že v to, da bomo še nadaljnje povečevali kapacitete za covid bolnike.«

Za primer, da bo do tretjega vala po praznikih res prišlo, načrtujejo še peti covid oddelek. V domovih za starejše medtem opozarjajo, da se bo vsako poslabšanje regijske epidemiološke slike takoj odražalo v tamkajšnjih domovih za starejše.

»Ko ta virus pride med štiri zidove, je kot neusahljiv val, nepredvidljiv virus, zahrbten, dejstvo je tudi, da domovi za starejše prostorsko nismo prilagojeni, nismo grajeni za preprečitev možnosti vdora koronavirusa,« opozarja Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma za starejše Ptuj.

Sledenje ukrepom naj zato nikomur ne bo odveč, pa dodaja Eva Lenko, direktorica Doma upokojencev Polzela: »Skušajmo se jih čim bolj držati, kajti s tem bomo zaščitili najbolj ranljivo skupino, to so pa starejši.«

Strokovni direktor celjske bolnišnice še opozarja, naj pozabimo na adrenalinske športe, pirotehniko ali druge dejavnosti, s katerimi bi se lahko spravili v nevarnost in še dodatno obremenili zdravstvo.

Ob tem svetuje: »Ustvarite si svoje socialne mehurčke, ki naj bodo čim manjši, kajti to je pogoj, da tega tretjega vala, ki je napovedan, ne bo ali bo pa precej nižji. Črni scenariji govorijo celo o 30-odstotnem povečanju.«

Virus lahko namreč ustavimo le sami in to predvsem z odgovornim obnašanjem.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Sami pijanci ki mislijo le nase zato pa smo tu kje smo na riti drzave

Danvid (nepreverjen)

Trezn itak ne moreš poslušat te naše vlade.

Karl Marx (nepreverjen)

Brez alkohola mi živeti ni

Biciklist (nepreverjen)

To še spijemo pa gremo .....

B (nepreverjen)

Če si že slovenci ne upamo izgnat te vlade, potem je res boljše da se napijemo, vlada ki se iz štajercev dela norca, v ljubljani odpirajo trgovine nas pa jebejo, in še butasti novinar napiše tak članek. Mogoče če se ga napijemo bomo ukrepali

Starejše novice