Od iniciative proti stolpu in podpornikov župana za stolp, do edinega medkoronskega referenduma v Sloveniji in pobiranja glasovnic na domu je zdaj dokončno gradnjo potrdil še razpis.

Občina Rogaška Slatina je naredila naslednji korak do realizacije stolpa. Izdali so javno naročilo, ki je bilo objavljeno 15. julija. Naročilo bo aktivno do 27. avgusta, nakar bo občina, če bo razpis uspešen, izbrala izvajalca gradnje stolpa v treh etažah, vključno z zunanjo ureditvijo ploščadi od stolpu. 

Občina predvideva, da bodo lahko z gradnjo pričeli 1. oktobra letošnjega leta, končali pa 30. septembra 2022. 

Spomnimo, da je pobudnica nasprotnikov stolpa Eva Žgajner vložila zahtevo za referendum in predala zbrane podpise oktobra lansko leto. Takrat je bilo odločeno, da referendum za stolp v Rogaški Slatini bo. 

Zahteva po referendumu se je pojavila zaradi več razlogov, med njimi so tudi očitki, da naj bi občina, v postopku pred izgradnjo stolpa, delovala netransparentno. V zgodbi je občina predstavljala drug pol in tako so vztrajali, da lahko Rogaška Slatina z izgradnjo stolpa veliko pridobi, saj ta predstavlja ogromen turistični potencial. 

Stolp bi za turiste deloval ne le sproščujoče, temveč tudi poučno. Obiskovalcem bi tako na interaktiven način približal kulturo Rogaške Slatine. Tako bi lahko na stolpu spoznali tradicijo steklarstva, mineralno vodo Donat Mg in tradicijo zdravilišča, so takrat poudarjali na občini.

Na medkoronskem referendumu pa ni šlo brez zapletov

Zapletlo se je pri izvedbi referenduma, saj bi ta moral biti čim bolj varen za vse vpletene. 

Ministrstvo za notranje zadeve je od seje, ko so potrdili datum referenduma, pa do skorajšnjega datuma referenduma izdalo že dve nasprotujoči si mnenji. Prvo mnenje glede izvedbe je bilo negativno, naslednje mnenje pa pozitivno. Tako je datum obstal. 

Občani so lahko glasovali po pošti, na volišču ali pa kar od doma. Volilni odbor je tako na referendumski dan v ustrezni zaščitni opremi pred vrati predal ovojnico z glasovnico volilcu, ta pa je izpolnjeno glasovnico na enak način vrnil volilnemu odboru. 

Referendum je pa odločil - stolp Kristal bo. Ko so v Rogaški Slatini obelodanili rezultate referenduma, je v nebo švigal ognjemet, na cestah pa so hupali avtomobili. 

106-metrski velikan bo najvišja stavba v Sloveniji

Kristal bo tako prav kmalu postal 106-metrska najvišja stavba v Sloveniji. Nosil bo ime Kristal, na vrhu pa bo opremljen z dvonadstropnim razglediščem asimetrične oblike iz večinoma stekla. 

Na vstopni točki je predvidena etaža površine 100 kvadratnih metrov, v kateri bi bila urejena recepcija, sanitarije in stopnišče. V smeri proti višjim nivojem objekta sledi nosilni steber s stopniščem v notranjosti in dvema dvigaloma na zunanji strani.

Na višini 96 metrov je predvidena etaža s kavarno, ki bi lahko sprejela okoli 60 obiskovalcev na površini 300 kvadratnih metrov. Enaka površina je predvidena tudi etažo višje, na začetni višini 100 metrov. Ta bi bila v celoti urejena kot razgledišče in bi vključevala tudi teraso na prostem.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2..a (nepreverjen)

Superrrrrr

Starejše novice