Slika je simbolična (foto: Mediaspeed).
Na strehi kopališča Pristan bodo že kmalu pričeli z gradnjo sončne elektrarne. Cilj projekta je zmanjšanje stroška električne energije in prodaja presežne proizvedene energije, dela pa bodo stala 243 tisočakov.

Mariborsko podjetje Energija in okolje namerava na strehi kopališča Pristan zgraditi sončno elektrarno.

Sončna elektrarna je del večjega investicijskega projekta v kotlovnico Pristan, ki poleg elektrarne vključuje tudi vgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke v sistem daljinskega ogrevanja Maribora. 

»Končni cilj je uvajanje obnovljivih virov energije v proizvodnjo Energetike Maribor ob čim nižjih obratovalnih stroških. Projekta visokotemperaturne toplotne črpalke in sončne elektrarne Pristan sta tudi odgovor na trenutno negotovost trga fosilnih goriv, predvsem zemeljskega plina,« razlagajo na Javnem holdingu Maribor, ki bo nadzoroval potek projekta.

Pri tem dodajajo, da bo Energetika Maribor z izgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke in sončne elektrarne pridobila nov proizvodni vir toplote v mreži daljinskega ogrevanja Maribora.

Elektrarna se bo nahajala na strehi starega dela Pristana

Elektrarna bo nameščena na predhodno rekonstruirano ter energetsko sanirano streho starega dela kopališča Pristan. 

Projekt sledi uvajanju obnovljivih virov energije v sisteme daljinskega ogrevanja, pri čemer bo sončna elektrarna na Pristanu primarno namenjena doseganju čim višjega deleža samozadostnosti z električno energijo v kotlovnici Energetike in napajanju kompresorja toplotne črpalke.

»Sončna elektrarna bo v elektroenergetski sistem vključena na način, da se bo proizvedena energija primarno uporabila za lastni odjem oziroma pogon kompresorja. Takšen način priključevanja omogoča vzporedno vključitev več točk odjema in proizvodnih virov, s čimer bomo zagotovili največjo možno neodvisnost od elektroenergetskega sistema,« razlagajo na Javnem holdingu Maribor.

Pričetek del v prvi polovici prihodnjega leta

Kot poudarjajo na Javnem holdingu Maribor, so cilji projekta torej zmanjšanje stroška električne energije v kotlovnici Pristan oziroma direktne kompenzacije energije v čim večjem deležu, zmanjševanje konične moči odjema in prodaja presežene proizvedene električne energije na trgu preko distribucijskega omrežja. 

Sončna elektrarna bo inštalirane nazivne moči fotonapetostnih modulov 246,24 vršnega kilovata, sestavljena pa bo iz 648 panelov moči 380 vatov. Na drugi strani bo skupna površina fotonapetostnih modulov znašala 1180 kvadratnih metrov, sama površina strehe, kjer bodo moduli nameščeni, pa bo nekoliko večja.

Predviden začetek del na sončne elektrarne Pristan je v drugi četrtini prihajajočega leta, zaključek del pa je planiran do konca leta 2023.

Izvajalec del je bil izbran v postopku javnega naročila konec maja letos, pri čemer bo dela izvajalo podjetje Enertec, celoten projekt pa bo stal 243 tisoč evrov.

Komentarji (12)

Surfefiter (ni preverjeno)

"Na streho Pristana" zgraditi nadstandardna stanovanja in na njih še ena nadstandardna stanovanja in na njih znova in znova ... sončne elektrarne so vsesvetovni nateg in metanje denarja skozi okno, kaj šele obnovljeni vir energije ... vsak zna izračunati ... investicija, amortizacija, stroški, življenska doba, crk-mrk .... suma summarum = minus ...

Neko (ni preverjeno)

Dajmo malo s številkami. Investicija se povrne v slabih 10 letih. Predvidena življenska doba 30 let, kar pomeni, da si 20 let delaš plus s presežkom proizvedene elektrike.
Svetovni nateg ste anticepilci, rusofili, social-media strokovnjaki.

In reply to by Surfefiter (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

Neko, življenjska doba je že 30.let,garancije ni nobene 100%, četudi ti jo firma da, ampak ne pomeni, da bo še ta firma obstajala. In odvoz teh panel, boš plačal kar sam. Po 15.letih se celice iztrošijo, tako, da je izkoristek majhen, kje paše je 30.let.Mogoče pa si ti ne moreš priznat, da si bil n..egnjen? Resnica ni plenica pa marsikomu smrdi.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...resnica ni plenica - vendar marsikomu Smrdi - pa čeprqv ni belo- črne barve (kjer se drek takoj vidi- brez tega, da si na nos gluh, ala) ,?- ZAKAJ SE NE PROIZVAJA RJAVOBEŽZELENORDEČIG ŠČETK >?

vprašajte F..rasa..;-)

povdarek na - g-

In reply to by Lojtra (ni preverjeno)

Surfefiter (ni preverjeno)

TEORETIČNO! Probaj v praksi, boš videl življensko dobo 30 let ... malo morgen ... se pa v tem tvojem zapisu vidim v zadnjem delu: anti ... itd ... in nikakor privženec teoriji kronanega vodji sekte, kjer migranti iz bližnjega vzhoda prosijo za prostor pod soncem, kos kruha, med tem ko ukrainski zahtevajo naša socialna stanovanja ...

In reply to by Neko (ni preverjeno)

pohorskisvizec

A zdaj se spoznaš celo na gradnjo...pa ti res retardiran Dr surf!

In reply to by Surfefiter (ni preverjeno)

Surfefiter (ni preverjeno)

Do sedaj si vendar "skužil", da vse kar napišem "pije vodo" ...

In reply to by pohorskisvizec

BOZIDAR (ni preverjeno)

Pristajališče za helikopter bi bilo OK

Lojtra (ni preverjeno)

Kaj novi bazen so že popravili ali še zmeraj pušča vodo? Zgrešena investicija. Upam, da nimajo prstov zmes isti akterji, kot pri bazenu.

Lucky..... (ni preverjeno)

Ha ha ha. No, potem vsaj streha nebo zamakala...

ovi (ni preverjeno)

... za moj (virtualni) gnar ne,ziher...

In reply to by Lucky..... (ni preverjeno)

Andrej 67 (ni preverjeno)

Kolikor vem je na tej lokaciji že bila sončna elektrarna. Pa so jo morali lastniki demontirati. Zakaj le?

Starejše novice