Slika je simbolična.
Mariborska občina bi z željo po razbremenitvi parkirnih površin v mestnem središču zgradila tako imenovano mobilnostno vozlišče na Taboru. Vozlišče bi vsebovalo parkirišča, poslovni objekt ter železniška in avtobusna postajališča.

Mestna občina Maribor je razkrila izhodišča za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za morebitna načrtovana dela na Taboru.

Na območje železniškega trikotnika, natančneje na desnem bregu Drave oziroma v mestni četrti Magdalena, bi namreč občina umestila mobilnostno vozlišče in objekt javne železniške infrastrukture s spremljevalnim programom.

Mobilnostno vozlišče

Na občini so načrte podkrepili z razlogom, da se Maribor srečuje z visoko prometno obremenjenostjo mestnega središča, prav tako pa z istočasnim pomanjkanjem parkirnih površin.

Pri tem so za primer takšnih lokacij podali okolico Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, mariborskih fakultet ter okolico dejavnosti, ki generirajo veliko število ljudi in so namenjene javni rabi.

Rešitev Mestna občina Maribor vidi v vzpostavitvi tako imenovanega mobilnostnega vozlišča.

»Uporabnik se do lokacije pripelje z osebnim vozilom, vozilo parkira in pot nadaljuje z javnim potniškim prometom, vlakom ali avtobusom, kolesom ali peš,« razlagajo na mariborski občini.

Območje, kjer občina predvideva mobilnostno vozlišče (vir: Google zemljevidi).

Glavni namen hitro prestopanje na javni potniški promet

Obravnavano območje se nahaja v Mestni občini Maribor, natančneje v mariborski mestni četrti Magdalena.

Omejeno je s tremi kraki železniške proge ob neposredni bližini nakupovalnega središča Europark in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije je območje veliko 51 tisoč kvadratnih metrov. Zemljišče je trenutno poraščeno z drevjem in travo, se pa na enem delu nahaja šest objektov, ki so v rabi za začasno namestitev delavcev.

Iz osebnega avtomobila na javni potniški promet

Na občini poudarjajo, da je ključna funkcija, ki bi jo naj prineslo mobilnostno vozlišče, prestopanje z osebnega prevoza na javni potniški promet.

»Prestop mora biti hiter, pregleden in udoben. Zato je pomembno, da je pot od avta do postajališča javnega potniškega prometa ter izposojevalnice koles udobna in učinkovita ter razmeroma kratka,« razlagajo na mariborski občini.

Prav tako naj bi mobilnostno vozlišče spodbujalo trajnostno urbano mobilnost ter navezalo osebni prevoz na železniški in cestni javni potniški promet.

Parkirišče z avtobusnimi ter železniškimi postajališči

Mobilno vozlišče predvideva prometno povezavo preko območja z Nasipno ulico, s čimer bi bila zagotovljena varnost in prepustnost območja, pri tem pa bi parkirišče uredili na način, da bo zagotovljenih čim večje številno parkirnih mest.

Na omenjenem območju predvidevajo umestitev podhoda na glavni železniški progi v povezavi z načrtovanim objektom in dva podvoza s peš in kolesarskim prehodom na obeh regionalnih progah

Poleg tega pa še centralni objekt železniške infrastrukture, že omenjeno parkirišče z možnostjo umestitve panelov za pridobivanje sončne energije, železniška ter avtobusna postajališča, izposojevalnico koles, polnilnice za električna vozila in prostor za taksije ter avtodome.

Ena izmed možnih predlog izgleda mobilnega vozlišča (Vir: Mestna občina Maribor)

Železniški objekt s pisarnami in sejnimi sobami

V centralnem objektu železniške infrastrukture bi se naj v pritličju nahajal prostor za potrebe uporabnikov parkirišča in postajališč, prav tako prostor za nakup vozovnic, sanitarije ter čakalnica.

V nadstropjih pa bi se naj nahajale sejne sobe, soba za sprostitev, arhiv, garderoba ter pisarne.

Posebno naj bi bilo poskrbljen tudi za pešce in kolesarje. Območje bo tako obsegalo ločene poti za pešce, elemente za umirjanje prometa, pri čemer bodo imeli kolesarji varno in jasno pot ob prihodu in izhodu iz vozlišča, hkrati pa jim bo omogočeno tudi enostavno ter varno parkiranje koles.

Kot zadnje, kjer bo to omogočeno, se predvideva tudi ozelenitev prostora, gre za travnate površine ter drevesa.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)

Odlična zamisel. Upajmom, da uspe. Še največja težava bo premik v miselnosti ljudi.

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo župan in ekipa ... vi nasprotniki pa si zažvižgajte, zapojte eno Tupsonovo ...

Marjan55 (nepreverjen)

To bi blo fajn. Easy parking, pa hitro v mesto.

Ninnika (nepreverjen)

To je ze fino, ampak mnozicno parkiranje bi bilo bolj smiselno izven mesta, pa se do tega vozlisca peljati z avtobusom, drugace v vsakem primeru mesto zabases z avtomobili.

Traktor7676 (nepreverjen)

Provizija time!

Starejše novice