Foto: Jure Banfi
Čeprav je sprva kazalo, da bo zaradi previsokih cen gradbenih del ogrožena načrtovana izgradnja brvi čez Dravo, pa mariborska občina pri projektu vztraja. Tako je nedavno ponovila javno naročilo za izgradnjo, na razpis pa so se prijavili trije ponudniki.

Med projekti, ki jih Mestna občina Maribor načrtuje že dlje časa, je izgradnja nove brvi čez Dravo pod Starim mostom.

Projekt gradnje dodatnega mostu za pešce in kolesarje na mestu pod Starim mostom, kjer je nekoč stal stari leseni most, je bil na mizi že namreč pred desetimi leti, ko je mesto pripravljalo številne infrastrukturne projekte za Evropsko prestolnico kulture 2012.

Tako kot večina teh projektov je tudi ta ostal neuresničen, saj občina ni uspela zagotoviti denarja zanj.

Korak bližje k začetku projekta je občina prišča aprila, ko je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sporočila, da je odobrila evropska sredstva za izgradnjo brvi.

Za nekaj manj kot 4,5 milijona evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Mestna občina Maribor, je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 2,6 milijona evrov.

Na prvi razpis prispele previsoke ponudbe

Občina je konec prejšnjega leta objavila javno naročilo za izbiro izvajalca gradnje, a so po navedbah Saše Arsenoviča, župana mariborske občine, prispele previsoke ponudbe.

Tako so bile ponudbe gradbincev bistveno višje od zagotovljenega denarja na strani občine. Po pisanju Večera je najnižja ponudba Pomgrada z Gorenjsko gradbeno družbo znašala 5,7 milijona evrov.

Ob ponovljenem razpisu najnižja ponudba znaša 4,2 milijona

Občina je zato šla v 'optimizacijo projekta'.  

»Glede na pridobljene ponudbe smo ugotovili, da so določene postavke nesorazmerno visoke, zato smo naročili preveritev spremembe rešitve, predvsem kar se tiče temeljenja in izvedbe pilotiranja v vodi. Na zadnjih sestankih smo ugotovili, da so naše domneve pravilne in bomo lahko v razpisu spremenili temeljenje, kar bo močno pocenilo izvedbo projekta,« je takrat pojasnil podžupan mariborske občine Samo Peter Medved.

Po omenjeni spremembi projekta so na občini nedavno objavili nov razpis.

Tako so za Mariborinfo sedaj po končanem razpisu potrdili, da so prejeli tri ponudbe, ki pa so še v fazi pregledovanja, zato izvajalca še niso izbrali.

Pri tem najnižja ponudba, ki je prispela na razpis, znaša 4,2 milijona evrov, najvišja pa šest milijonov evrov. Ali bo občina tako sklenila pogodbo s katerim od izvajalcev, zaenkrat še ne želijo razkriti.

Spomnimo ...

Prejšnji župan Andrej Fištravec je projekt uradno ustavil, Arsenovičeva ekipa pa ga je znova vzela iz predala. Območje ob Dravi želi namreč celovito urediti, sem pa sodi poleg nove brvi med drugim še obnova Lenta med Studenško brvjo in Vodnim stolpom.

Pri zasnovi nove brvi se naslanjajo na zmagovalno natečajno rešitev iz leta 2010, ki so jo izdelali arhitekti Burgos & Garrido Arquitectos iz Madrida.

Kot izhaja iz objavljenega javnega naročila, bo imel novi most razpon okoli 133 metrov in širino nekaj več kot pet metrov. Nosilna jeklena konstrukcija bo obložena z lesenim opažem z vgrajeno razsvetljavo, na obeh nabrežjih pa bo ob zaključku mostu urejena ploščad.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jezni Joža (nepreverjen)

Pametno bi bilo, da bi denar za brv, namenili ureditvi infrastrukture v naseljih na desnem bregu Drave. Tam nekdaj lepi predeli Maribora propadajo, ker se nič ne vzdržuje. Ko gre enkrat otvoritvena slovesnost mimo se pozabi, da je narejeno treba tudi vzdrževat. Problemi s propadanjem drevja zaradi bele omele, slabih cestišč se rešujejo z izgovorom da ni denarja, za nepotrebne investicije okoli Glavnega trga in obrežja Drave pa se vedno najde. Tudi periferija mesta je del mesta po katerem se ocenjuje njegov izgled.

Starejše novice