Center Rotovž bo zaživel v letu 2024, v njem pa nova osrednja knjižnica. Ta je pred dvema mesecema zaprla vrata na Rotovškem trgu in začela s selitvijo knjig in drugega materiala v nove začasne prostore.

Mariborčani te dni obiskujejo osrednjo knjižnico v nekoliko nenavadnem okolju, in sicer v Trgovskem centru City. Čakajo namreč na novo knjižnico na stari lokaciji.

Tone Partljič se v prostorih trgovskega centra počuti domače

Stari obiskovalci knjižnice so nenavadno navdušeni nad knjižnimi policami v trgovskem centru. Pravijo, da se radi vračajo med znane obraze.

V začasni knjižnici trgovskega centra srečamo tudi pisatelja Toneta Partljiča:  »V novih prostorih sem se naenkrat spet počutil kot doma. Če si med knjigami, nekdo, ki je pač s tem obremenjen, se počutiš povsod doma.«

Stara knjižnica v slabem stanju

Stari prostori so bili dotrajani. Pojavljali sta se plesen in vlaga, v stavbi je bila stara napeljava. Pogoji za delo več niso bili primerni, trpelo je tudi stanje knjig. 

»Vsekakor so ti prostori za knjižnico, za knjige in za zaposlene bolj primerni,« pove Igor Černe, vodja osrednje knjižnice in čitalnice.

Preseljenja knjižnica in čitalnica sta na novi lokaciji zaživeli v ponedeljek. V dveh mesecih so preselili okrog 40 ton knjižnega gradiva, na novo lokacijo so prestavili tudi vse police iz Rotovške knjižnice in čitalnice.

Pri selitvi so jim pomagali tudi Mariborčani, ki so se odzvali v velikem številu.

»Pomagalo nam je skoraj trikrat več ljudi, kot smo jih pa pričakovali. Mislim, da so vsi občutli to pozitivno klimo selitve knjižnice,« z nasmeškom pove Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice.

Zadovoljni bralci

Večina knjižnih moljev je z začasno rešitvijo zadovoljnih.

»Prostori so mi zelo všeč, narejeni so veliko bolj pregledno. Razložili so mi postavitev knjig, zdaj se znajdem brez problema,« nam zaupa Klavdija Mikič, bralka.

Del knjižnice tudi na Teznu

Ker je knjig je veliko in prostora nikoli dovolj, so del gradiva preselili tudi v skladišče na Tezno.

»Tja smo preselili dvojnice, ali pa manj frekventno gradivo. Seveda, bo tudi tiste knjige možno dobiti, ampak z enodnevnim zamikom,« pojasni direktorica.

Brez zamudnin in opominov do januarja

Zaradi selitve je vračanje gradiva do 5. januarja brez zamudnin in opominov. Če želite knjigo zgolj vrniti, lahko to storite brez pogoja PCT.

Vračalnik knjig je nameščen ob vhodu v Trgovski center City. Poskrbeli so tudi za tiste, ki do knjižnice ne morejo dostopati.

»Gradivo lahko naročijo in jim ga pošljemo po pošti,« doda Turjakova.

Nova knjižnica, ki bo bogatila prenovljen Rotovški trg bo nadgrajena z dodatnimi vsebinami. Po novem bosta tam tudi moderna galerija in art kino. 

Komentarji (1)

Sirotka (ni preverjeno)

Lahko bi vsaj email poslali svojim članom kako in kaj, čisto ravno jim je za svoje člane, plača je na datum in redno...

Starejše novice