Na razpis za gradnjo Centra Rotovž je prispelo sedem ponudb.

Mariborska občina je septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca rušitvenih in gradbenih del pri projektu Center Rotovž.

Ta vključuje izgradnjo nove osrednje enote Mariborske knjižnice, poleg tega pa na Rotovški trg umešča še galerijo in art kino. Ob tem vključuje še vzpostavitev prehoda z Rotovškega trga do Gosposke in Lekarniške ulice.

Zbiranje ponudb je zdaj končano. Za gradnjo Centra Rotovž je prispelo sedem ponudb, in sicer so ponudbe oddali Pomgrad, Kolektor Cestno podjetje Nova Gorica, VG5, CGP, Strabag, Makro 5 gradnje in Dema Plus.

Murskosoboško podjetje z najcenejšo ponudbo

Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkih je najugodnejšo ponudbo oddalo murskosoboško podjetje Pomgrad. Ti bi naj dela opravili za nekaj manj kot 22 milijonov 900 tisoč evrov. 

Najdražjo ponudbo je oddalo podjetje CGP, in sicer za 26 milijonov 374 tisoč evrov.

Kdo bo izvajal rušitvena in gradbena dela še ni znano, saj izbirni postopek še ni končan. »Sledi pregled ponudb s strani strokovne komisije, nato nadaljnji postopki,« pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Rušenje načrtovano v začetku leta 2022

Na občini dodajajo, da je rušenje trenutnih objektov planirano v začetku leta 2022, »vendar je najprej treba izpeljati postopek z izbiro izvajalca.« Nato sledi gradnja novega objekta.  

Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, mariborska občina je glede financiranja sklenila dogovor z državo. Mariborska občina in država sta v naslednjih proračunskih letih zagotovili vsak po 12,5 milijona evrov.

V teku selitev knjižnice na začasno lokacijo

Medtem ko občina izvira izvajalca, je v teku selitev knjižnice na začasno lokacijo v trgovski center City, kjer bo v času gradnje Centra Rotovž delovala Knjižnica Rotovž s čitalnico in bibliopedagoška dejavnost.

V knjižnici načrtujejo, da bodo selitev končali do 20. decembra. Na ta datum si bo knjige ponovno mogoče izposoditi v Cityju. Do takrat izposoja knjig v rotovški enoti ni mogoča, zaprta je tudi Pionirska knjižnica. 

Po načrtih za Center Rotovž bo knjižnica ohranila osrednjo pozicijo na trgu. Pionirska knjižnica Rotovž bo ves čas gradnje ostala na Rotovškem trgu, saj ta objekt ni predviden za rušenje. Se pa po izgradnji Centra Rotovž tudi ta seli v novogradnjo.

Starejše novice