Slika je simbolična.
Ministrstvo za pravosodje se bo lotilo prenove in posodobitve dela prostorov ter stavbe na Trgu Leona Štuklja. Kaj bodo torej prenovili in kdo bo zasedel nove prostore na največjem mariborskem trgu?

Od maja prejšnjega leta je 65 odstotkov stavbe na Trgu Leona Štuklja 10, natančneje gre za prostore v višjem delu stavbe, prešel v upravljanje ministrstva za pravosodje.

»Prostori so prešli v upravljanje ministrstva za namen namen reševanja prostorske problematike pravosodnih organov v Mariboru. Zato, da bo del stavbe primeren za uporabo in poslovanje, je treba stavbo ustrezno prenoviti,« so za Mariborinfo razložili na že omenjenem ministrstvu.

Stavba je po njihovih pojasnilih energetsko potratna, dalj časa prazna, sami prostori pa so dotrajani in funkcionalno neustrezni. Pri tem pa potrebuje ministrstvo za projektno dokumentacijo, zaradi česar so sprožili postopek za njeno izdelavo.

V nove prostore bodo preselili pravosodne organe

Poslovna stavba na Trgu Leona Štuklja je bila zgrajena leta 1973 in obsega 3600 kvadratnih metrov površin, pri čemer stavba obsega dve nadstropji kleti, pritličje, zraven tega pa še štiri nadstropja in dve medetaži.

Trenutno se v objektu nahajajo Dispečerski center zdravstva Maribor, katerega upravljalec je Univerzitetni klinični center Ljubljana, in arhivi pravosodnih organov.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da bodo v prenovljen del stavbe, ki je v njihovem upravljanju, nato umestili pravosodne organe, ki sedaj poslujejo v najetih prostorih. Natančneje gre za upravno sodišče, oddelek državnega odvetništva in delovnega sodišča.

Prenova bi lahko stekla leta 2024

Ministrstvo za pravosodje predlaga, da bi se v podzemnih etažah nahajali arhivi, na drugi strani bi nato pritličje, medetažo in prvo ter drugo nadstropje zasedalo delovno sodišče, tretje nadstropje upravno sodišče, četrto pa državno odvetništvo oziroma njen zunanji oddelek v Mariboru.

Na ministrstvu so razložili, da bi naj načrtovana prenova zajemala tudi obnovo fasade, strehe, stavbnega pohištva ter notranjost objekta z vključno opremo.

Če bo že v prvem poizkusu izbran projektant za izdelavo projektne dokumentacije, bi lahko obnova predvidoma stekla v letu 2024, z deli pa bi nato zaključili leto dni kasneje ali v letu 2026. Koliko bo prenova sploh stala, pa na ministrstvu ne odgovarjajo, saj je postopek iskanja projektanta še v teku.

Starejše novice