Foto: Univerza v Mariboru
Na Univerzi v Mariboru so se danes z obeleženjem 46. obletnice obstoja spominjali delovanja in s pogledom v prihodnost orisali strategijo delovanja do 2030.

Posebno pozornost so s podelitvijo nagrad in priznanj namenili nagrajencem študentom ter se s podelitvijo naslovov častni doktor ter zaslužni profesor zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi.

Zbrano občinstvo v dvorani in pred ekrani je nagovorila profesorica Ivanka Popović, rektorica Univerze v Beogradu in članice Izvršnega odbora Združenja evropskih univerz ter velika prijateljica Univerze v Mariboru.

Ob prazniku svoje univerze je zbrane nagovoril tudi rektor Zdravko Kačič, ki je povedal, da čas, ki je njimi, razumejo kot pomembno razvojno priložnost, zato so na univerzi zastavili jasne, ambiciozne, a realne cilje nadaljnjega razvoja, »z doseganjem katerih bomo pomembno nadgradili kakovost našega izobraževalnega in raziskovalnega dela ter prenosa znanja v okolje.«

Podelili številna priznanja 

Na današnji slovesnosti smo podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov Univerze v Mariboru, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na Univerzi v Mariboru, listino za pomembne kulturne dosežke študentov in listino Naj prostovoljec študent.

Na predlog Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je zaslužni profesor postal profesor Danijel Rebolj.

Naziv častni doktor v roke Dragu Jančarju

Podelili so tudi najvišja priznanja, tri častne doktorate, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda.

  • Na predlog Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je naziv častni doktor prejel Roger Watson, dolgoletni gostujoči profesor, eden od najbolj globalno prepoznanih strokovnjakov in raziskovalcev na področju zdravstvene nege.
  • Na predlog Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je naziv častni doktor prejel Rafiqul Gani za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ter pri večanju njenega ugleda.
  • Tretji naziv častni doktor je na predlog Filozofske fakultete Univerze v Mariboru prejel pisatelj in akademik Drago Jančar.

Jančar je v imenu vseh nagrajencev je strnil misli in zahvala: »Pa vendar človek potrebuje tudi sanje in domišljijo, potrebuje naše izmišljene zgodbe, ki izvirajo iz resničnosti, kot je to imenoval Hans Christian Andersen. Med branjem teh izmišljij se človeku odpirajo  ne samo estetske pokrajine in lepota sveta, ne samo etična vprašanja o našem ravnanju na tem svetu, ki se od začetkov naše civilizacije niso bistveno spremenila - odpirajo se mu tudi vprašanja o nedoumljivih skrivnostih življenja  in narave,« je dejal. 

»In na tej točki smo si znanstveniki in umetniki zelo blizu, eni bolj, drugi manj koristni.  Oboji pa vemo, da brez visoko letečih sanj, v katerih se odmikamo od že znanega, raziskanega, povedanega in napisanega, brez drzne domišljije, ki sega v neznano, ne bi bilo sveta, kakršnega poznamo. In ki ga skušamo narediti boljšega,« je ob prejemu priznanja povedal Jančar.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maligan (nepreverjen)

Drago ,ne druži se z akademskimi voli ,ker te bodo spravili na njihov nivo in poneumili .

Starejše novice