Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je na lokaciji Ceste proletarskih brigad 71, ob Zdravstveni postaji Nova vas, kjer deluje vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri odraslih  pacientih s sumom na okužbo s koronavirusom, povečal prostorsko kapaciteto za testiranja in pregled pacientov z  namestitvijo dveh dodatnih bivalnikov.

Tako je na lokaciji Ceste proletarskih brigad 71 sedaj nameščenih šest bivalnikov, ki so namenjeni za:

  • testiranja oseb, pri katerih je jasno izražen sum, da gre za morebitno okužbo s koronavirusom, napotenih s strani zdravnika,  
  • za pregled in obravnavo pacientov, ki so napoteni s strani zdravnika s sumom ali potrjeno okužbo s koronavirusom,
  • "drive in" sistem za odrasle in šolarje, ki omogoča hiter odvzem brisa brez pregleda in zapuščanja osebnega vozila,
  • testiranja samoplačnikov, ki potrebujejo verodostojno potrdilo za prehod državne meje ter kot potrdilo na zahtevo delodajalca. 

V zadnjem tednu (20.10.-26.10.) so izvedli 2271 testiranj, ob delovnikih med 300 do 350 testiranji dnevno, med  vikendom pa okoli 220 do 250 testiranj. Od tega je bilo 431 pozitivnih testov, do 20. 10. pa je bilo skupno 915 pozitivnih oseb.

Na vstopni točki so sicer do 27. oktobra testirali 21.970 ljudi, od teh je bilo 1.346 oseb pozitivnih na Covid-19, so še sporočili iz zdravstvenega doma.

Za odvzem še večjega števila brisov občanov Maribora in sosednjih občin

Glede na dosedanjo organizacijo in potek dela, se je lokacija izkazala kot najbolj ustrezna, saj se ob njej nahaja Zdravstvena postaja Nova vas z vso potrebno zdravstveno infrastrukturo. Na tej enoti deluje večje število zdravstvenih delavcev, ki zagotavljajo zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo odraslih in otrok, na lokaciji se nahaja tudi laboratorij za odvzem krvi, pojasnjujejo v zdravstvenem domu.

Zdravstveni dom bo na povečani kapaciteti vstopne točke še naprej zagotavljal zadostno infrastrukturo in osebje, ki sodeluje pri testiranjih in obravnavah pacientov, pri katerih je jasno izražen sum, da gre za morebitno okužbo s koronavirusom in hkrati potrebujejo tudi pregled s strani zdravnika, ob tem pa bo še naprej organiziran tudi tako imenovani "drive in" sistem za odrasle in šolarje, ki omogoča hiter odvzem brisa brez pregleda in zapuščanja osebnega vozila. S tem  še dodatno preprečujejo možnost kontakta in prenosa okužbe.

S povečano kapaciteto vstopne točke si želijo zagotoviti boljše pogoje za delo, kakovostno obravnavo in pregled pacientov in možnost zagotavljanja odvzema še večjega števila brisov brez čakalne dobe. Točka je namenjena pacientom, pri katerih se lahko pojavi sum na okužbo s koronavirusom in živijo na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta in Slovenske Bistrice.

Ponovno poudarjajo, naj pacient, ki sumi na okužbo s koronavirusom, najprej pokliče osebnega zdravnika, ne prihaja v ambulanto in doma počaka na nadaljnja navodila. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko bolniki pokličejo ambulanto za splošno NMP na številko 02 333 18 09.

Vstopna točka bo delovala do spremembe epidemiološkega stanja v državi. Na lokaciji Zdravstvene postaje Tezno bo še vedno delovala vstopna točka za pediatrijo, zobozdravstvo in ginekologijo. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pezde plemeniti (nepreverjen)

Vam je šiptar naročil da napizdujete ljudi.sramota za ZD Adolfa drolca.siptar laže kako gob....c odpre.cas je da se ga nažene iz vlade.pada vlada kmalu.

Starejše novice