Ne le lučke in praznične stojnice, božično vzdušje v Mariboru so pričarale tudi izložbe. A le ena je bralce Mariborinfo posebno očarala. Največ pogledov mimoidočih privabi Zimska pravljica Srednje šole za trženje in dizajn Maribor.

Pred vhodom v Srednjo šolo za trženje in dizajn Maribor izložbo krasi zimska vila, na metuljevih krilih in listih so zapisane dobre želje, ki si jih v novem letu želijo dijaki.

Čudovito okrašena izložba navdušuje mimoidoče in v ta praznični čas prinaša kanček pravljice. 

Bralci Mariborinfo ste prav to izložbo izbrali za najlepše okrašeno v mestu.

»Vsi smo veseli, dijaki in zaposleni, da je najlepša naša prav izložba, kreacija naših aranžerjev, delo zlatih rok,« je vtise strnila ravnateljica Tanja Lakoše.

Izložba, ki nas popelje v zimsko pravljico

»Ideja se mi je porodila, ker imam sama rada pravljice,« je povedala Lucia Žitnik, profesorica umetnosti, ki je tudi mentorica praznične okrasitve izložbe.

Za izhodišče je vzela dobre želje in metulje, ki jih drži zimska vila. Na metuljevih krilih so napisi z dobrimi željami. 

Kaj si dijaki najbolj želijo? Na listih in metuljevih krilih najdemo želje, kot so 'ljubezen, mir, zdravje, družina, sanje, povezanost, nasmeh'.

Kot pravi mentorica, se moramo dobrih želja držati in se jih oklepati, ker so pomembne. Tako kot v izložbi to počne vila: »Ne smeš jih kar tako spustiti in prepustiti.«

Prav to je bilo osnovno vodilo pri ustvarjanju: »Da dijake spomnimo na to, kaj je v resnici pomembno, pa da tudi sami sebe spomnimo na to, katere želje, zadeve so v bistvu najbolj pomembne. Celo leto, ne samo zimski čas.« 

Ustvarjanje izložbe povezalo dijake

»Ker je novo leto čas, kjer se začetek in konec stikata, so izložbo ustvarjali prvi in četrti letniki,« razlaga Žitnik.

Prvi letniki so pokazali svojo ustvarjalnost pri pripravi želja na listih, medtem ko so četrti letniki poskrbeli za postavitev izložbe. 

Dijaki so se z navdušenjem odzvali. »Moram reči, da so radi sodelovali. Najbolj je bilo hecno, ker niso vedeli, kaj delajo,« pove mentorica in nadaljuje: »Vsak je naredil list s svojo željo in te zadeve niso bile povezane, dokler jih nismo vgradili v izložbo.«

Ko so postavili izložbo in so jo dijaki zjutraj zagledali, pa so z navdušenjem iskali svoje liste z željami. Mentorica razlaga, da je bila zelo vesela, ker je lahko v izložbo vključila vse listke, tako da noben dijak ni ostal razočaran. 

Dijaki so okrasitev delali 'malo po malo' pri šolskih urah, skupaj nekje mesec dni. Staro izložbo so razstavili in sestavili novo v dveh dneh. 

Izložba ni le lepa, ampak narejena iz naravnih materialov

Profesorica umetnosti ob tem dodaja, da se načrtno trudijo, da svoje izložbe okrasijo z naravnimi materiali. Tako je tudi tokrat.

»Za obleko smo uporabili filc, to je ovčja volna, potem smo uporabili papir, nitke. Debla dreves so prave breze, listi so iz kartona. Tako da nismo obremenjevali okolja,« je povedala. 

Kot pravi, veliko energije posvetijo temu, da zmanjšajo odpadke v aranžerstvu: »Veliko odpada lahko nastane takega, ki je problematično za okolje in trudimo se, da tega ne bi bilo.«

Delo Srednje šole za trženje in dizajn Maribor krasi tudi izložbi Modne hiše

Če ste se v decembru sprehodili mimo nekdanje Modne hiše, ste zagotovo opazili lepo okrašeni izložbi. Tudi ti dve sta delo dijakov in zaposlenih Srednje šole za trženje in dizajn Maribor. 

»Mariborčani so se vstavljali, ko smo to delali in nam govorili 'Joj, kako je to lepo',« je povedala ravnateljica in dodala: »In iz tiste črne luknje sta nastali dve profesionalni božični izložbi.« 

Profesorica umetnosti dodaja, da je okrasitev izložb v Modni hiši 'win-win situacija'. Na eni strani je šola pridobila prostor, kjer lahko pokažejo, kaj znajo. Na drugi strani pa lepo okrašene izložbe navdušujejo Mariborčane. 

»Včasih sem delala v Modni hiši in mi je bilo težko videti izložbe čisto mrtve in sem bila zelo vesela, ko sem dobila to možnost,« je povedala Žitnik, za katero je bil pravi 'deja vu' ponovno stopiti v prostore legendarne trgovine. 

Mariborske izložbe so žalostna podoba

'Joj, kak je lepo', so pripomnili mimoidoči, ki so ujeli postavljanje izložb. »Ljudje so bili željni tega, da so izložbe urejene, ker so bili navajeni celo življenje hoditi mimo urejenih mestnih izložb, zdaj jih pa enostavno ni,« pravi mentorica.

Te so zamenjali ekrani, oglasi ali prazni prostori polni pajčevine. 

»Mariborsko mestno jedro izumira,« pripomni ravnateljica in izpostavi: »Žal je tako, da so tudi same izložbe, ki so vstopno okno v prostor, žalostna podoba v Mariboru.« 

»In Mariborčani so res pokazali tisto nostalgijo do lepih bivših časov, ko smo imeli tudi urejene izložbe, ki so te privabile, da stopiš v notranjost,« dodaja: »In to daje utrip mestnemu jedru. Brez tega bomo ena pusta sivina postali, ki ne bo več nikogar privabljala v mestno jedro.«

Idej nikoli ne zmanjka 

Na srednji šoli postavitev v izložbi menjajo štirikrat na leto. Trenutno se že pripravlja spomladanska izložba.

»Idej je veliko in iz ene kreativnosti gremo v drugo in dejansko včasih moramo reči 'Zdaj se pa ustavimo malo, zadihajmo',« pravi ravnateljica. 

Šola, na kateri izobražujejo ekonomske tehnike, aranžerske tehnike, trgovce in administratorje, daje veliko poudarka ustvarjalnosti. S številnimi delavnicami in projekti dijake motivirajo, da se prostovoljno vključijo v delo na šoli in se izpolnjujejo v tistem, kar jih veseli.  

»Dijaki so samoiniciativni, ostajajo po pouku, se vključujejo v razne projekte,« pove Eva Božič, profesorica slovenskega jezika in književnosti in umetnosti.

Sama vodi novinarski krožek, kjer so med drugim naredili tudi šolsko glasilo. Izpostavi tudi projekt, ki se imenuje Kultura oblačenja. 

Ravnateljica pojasnjuje, da je ustvarjalen tudi program ekonomski tehnik, ker dajejo velik poudarek multimediji, oglaševanju, kako pridobiti kupce, kako z njimi se pogovarjati preko različnih medijev.

Veliko delajo na povezovanju programov, ti skupaj izdelajo tudi projektno nalogo. Kot pravi ravnateljica, jih s tem pripravljajo na delo v realnem sektorju, kjer bo vsak na svojem področju strokovnjak, ki pa bo uspel le, v kolikor bo del celote.

Komentarji (1)

Ma gdo so (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=pyAI3LWDi0Q

Starejše novice