(foto: Jaka Arbutina).
Vzrok požara Doma na Osankarici je bil po ugotovitvah policije najverjetneje neustrezen in dotrajan dimnik, a nova izguba planinske postojanke je šokirala javnost. Še precej bolj pa najemnika in lastnika.

Tresočega glasu Aleš Patekar, najemnik gostinsko-turističnega dela Doma na Osankarici, ki je le še pogorišče, ne zmore skriti.

»To so moje sanje, to je moja duša, to je moje srce in ... Ne grem od tu, res, živ ne grem od tu,« pravi strto in nemočno dodaja, da je vse svoje prihranke in vse svoje premoženje vložil v Dom na Osankarici.

»Kar sem imel, trud, energijo, hišo in parcelo sem prodal, vse sem vložil v to. Ostal sem popolnoma brez vsega. To, kar sem dobil zdaj od dobrih ljudi, imam na sebi. Za osnovno preživetje, ostalo pa bomo morali počakati, da spet posije sonce,« pripoveduje otožno.

Policija je zdaj že ugotovila, da je tuja krivda za ognjene zublje, ki so zajeli priljubljeni dom na Pohorju, izključena. Do požara v objektu je prišlo v prvi etaži, najverjetneje zaradi neustreznega in dotrajanega dimnika.

Lastnik doma Zvonko Krošl o načrtih, ali bo dom obnovil ali ne, za zdaj še ne more govoriti.

»Veste, to je, kot da en del tvojega življenja izgine, izpuhti. Vsekakor je moja želja bila, zato sem ga kupil, da ta dom zaživi. Sedaj pa smo toliko na tleh, da se je brez veze zaenkrat pogovarjati, kako naprej, ker nimamo v glavi razpucano, kako naprej,« je dejal.

Pogoreli Dom na Osankarici je izguba za celotno slovensko planinstvo. In ni edini. Gre že za drugo planinsko postojanko, ki je letos pogorela do tal, četrto v zadnjih letih. Strah, da bi se trend nadaljeval, ostaja.

»To nas malo skrbi, to se že malo pogovarjamo, zakaj pride do tega ravno na teh kočah, ki so po obronkih ali pa v planinah. Malo pa nas je, seveda, strah tudi za naprej, ker je še veliko teh koč,« priznava Anton Smogavc, predsednik Turističnega društva Lipa Kebelj.

Obupani najemnik, ki si je močno prizadeval za oživitev koče, si tega prizora ni predstavljal niti v najhujši nočni mori.

»Skrbel sem zanjo bolj, kot če bi bila moja, v načrtih so bile še zemljanke, muzej na odprtem, pravljična dežela za otroke, marsikaj je bilo v načrtu, ampak v pol ure je šlo vse,« pripoveduje najemnik.

Ekipa Doma na Osankarici se je že odločila, da na pomoč priskoči z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za najemnika, ki je v požaru izgubil vso svoje imetje in tudi dom.

»Trenutno sem nemočen, tako da hvala vsem, ki mi pomagate, ki donirate, iz srca hvala, res. Vse, kar se bo doniralo, bomo uporabili vnaprej, v dobro koče,« je jasen Patekar.

Vse kaže, da bo s skupnimi močmi bližnjega hotela Jakec in dobrih ljudi na Pohorju kmalu vsaj ob koncih tedna lahko pohodnike pozdravil iz zasilnega gostinskega kontejnerja, postavljenega ob pogorelem domu. 

Komentarji (1)

Petra kamenik (ni preverjeno)

Hudo res hudo in ne znam si predstavljati...a ne razumem pa, zakaj ne dajo ljudje svoje zavarovati . Jaz placujem zavarovanje mojega doma že vrsto let,tudi ko sem bila brez sluzbe nisem prekinila...tega ne razumem ,upam pa na najboljše

Starejše novice