Slika je simbolična.
Bistriški svetniki so sprejeli obvezno razlago uredbe glede umeščanja vetrnih elektrarn.

Občinski svetniki občine Slovenska Bistrica so na današnji izredni seji brez glasu proti potrdili obvezno razlago prostorskih ureditvenih pogojev na območju občine, s katerim so investitorje v vetrne elektrarne dodatno opozorili, da lahko na območjih kmetijskih zemljišč gradijo le male vetrne elektrarne do nazivne moči enega megavata.

S tem so se v bistriški občini odzvali na vse večje zanimanje potencialnih investitorjev za postavljanje vetrnih elektrarn na območju Pohorja, še posebej v luči aktualnega pridobivanja gradbenega dovoljenja s strani projektnega podjetja Energija na veter, ki želi na Bistriškem Pohorju graditi kar 56 vetrnih elektrarn.

Svetniki, ki so na današnji seji nezadovoljstvo izrazili zlasti zaradi odnosa predstavnikov pristojnih ministrstev, saj na sejo kljub vabilu ni bilo nikogar, sicer danes niso glasovali o tem, ali so za projekt ali proti njemu, so poudarjali, pač pa želijo le, da se postopki peljejo po zakoniti poti.

Bi lahko bistriški občini zaradi zadržanja projekta grozila tožba?

Župan Ivan Žagar je namreč prepričan, da bi morala glavo vlogo pri tem prevzeti država in da bi investitor pri tako velikem projektu moral zaprositi za spremembo državnega prostorskega načrta, ne pa da se temu izogiba z drobljenjem projekta na več manjših.

Slednje zakonodaja dopušča, če gre za vetrne elektrarne z močjo manj kot deset megavatov.

»V takem postopku so vključeni vsi relevantni soglasjedajalci, pa tudi javnost, ki jo umestitev takih objektov v njihov prostor tudi najbolj zadeva. Pravila glede tega so jasno zapisana v naših prostorskih ureditvenih pogojih, a ker očitno različno razumemo, kaj smo v dokumentu zapisali, smo to zdaj le še enkrat pojasnili,« je dejal Žagar.

Bistriški župan glede morebitnih pravnih posledic in tega, kako se bo odzval investitor, pričakuje pa, da bo pristojno ministrstvo investitorja napotilo na primeren način umeščanja vetrnic v prostor.

Glede razlage pravnika Aljoše Dežmana, da bi zaradi zadržanja projekta lahko občini grozila odškodninska tožba, Žagar ne zna oceniti, ali je postopek dejansko ustavljen ali ne, prizadevajo si zgolj za primeren način vodenja postopka v skladu z zakonom.

Župan Slovenske Bistrice je glede morebitne njegove naklonjenosti gradnji vetrnih elektrarn dejal, da nad tem, da bi vetrnice umeščali na Pohorje, ni najbolj navdušen, po drugi strani pa se tudi zaveda potrebe po zelenih virih energije.

Svetniki poročali o domnevnih pritiskih nanje

Na izredni seji so besedo dobili tudi predstavniki investitorjev in civilne iniciative. Zastopnica družbe Energija na veter Jana Habjan je dejala, da želijo biti dober sosed občanom in skupaj z njimi najti rešitve, ki bodo imele pozitivne učinke za vse.

Ob tem je dejala, da glasovanje za obvezno razlago ne bi bilo zakonito, to pa je pozneje zatrdil tudi pravni strokovnjak Dežman.

Vendar s tem nista uspela prepričati niti enega svetnika, ki so med drugim opozorili tudi na domnevne pritiske na njih s prejeto elektronsko pošto dan pred izredno sejo, ki so jih na njih naslovili investitorji.

Po seji je Habjan povedala, da so še naprej prepričani o zakonitosti vseh postopkov ter da bo na podlagi vseh dokumentov zakonito pri odločanju ravnalo tudi pristojno ministrstvo.

Glede dopisa svetnikom je pojasnila, da je pravna stroka ugotovila, da je uporaba obvezne razlage nezakonita, kar so uprli tudi na eno od odločitev ustavnega sodišča.

Občinske svetnike smo zato želeli zgolj opozoriti, na kakšne posledice pravniki opozarjajo. S tem so se želeli izogniti ponovni zavrnitvi prošnje za udeležbo na seji občinskega sveta, za kar so v preteklosti neuspešno zaprosili že trikrat, je še dejala Habjan.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Leka (ni preverjeno)

V svetu so vetrnice alternativa samo pri nas se najdejo trije kmeti ,ki jim preveč piha . Seveda pri tem ne gre za skrb za okolje in živali marveč želi visoke odškodnine,ki pa jih investitor ne more plačati . V teh primerih bi morala poseči država.

55 (ni preverjeno)

Postavi si jo na dvorišče bedak. Države z dolgo zgodovino vetrnic jih opuščajo, zato investitorji iščejo nova območja kjer se tepcem to zdi tehnologija prihodnosti.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Evo (ni preverjeno)

Pričakujem ,da bodo kmetje zahtevali subvencijo za gorivo ,sedli na traktorje in se odpeljali pred parlament protestirat zakaj jim na Pohorju piha . Trenutno iščejo termin pri Ruparju .

sarikaz (ni preverjeno)

pojdite na youtube si ogledati kako v resnici izgleda en sam tak monstrum in kakšne zvoke proizvaja ,da se sliši več kot kilometer stran .Tam več tišine in živali ne bo več.Zdaj pa si jih vi predstavljate 56 veternic.Adijo pohorje.

Leka (ni preverjeno)

Na youtube je vse mogoče ... na primer tudi Borut Pahor šahist ....https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGePNbM

In reply to by sarikaz (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Naj si postavijo na tromostoju.... Na Lj Grad...
Banda!!! ne pa v naravo...

Mimotres (ni preverjeno)

Kaj pa ce bi stajerci naredli svojo firmo in postavili svoje stajerske vetrnice? Bi to hapjen in ostale LJ vip privilegirance, ki so ze mastni okoli ust odkar so se v ozjih politicnih krogih dogovarjali, kak bojo unicili Pohorje, za njihov financni dobrobit, motilo? Saj se gre za zeleno energijo in ne njihov profit ... brezveze, šajbe od ljudi, nam pa jih brezsramno reklamirajo po xyz medijih. Plus, dandanes ni tezko podkupit strokovnjakov, poglej, se premier se jebe z nekom, ki spletkari proti napisanim zakonom, vse za dober dnar...stajerska, odcepi se.

kreki (ni preverjeno)

Tole ne pije vode s temi investitorji. Poglejte samo bilanco teh 3 investitorjev (in lastništvo). Pa to ni svet videl, da se lahko gredo takšnih projektov. Na podlagi bilanc nikoli ne morejo dobiti takšnih sredstev, da bi pokrili investicijo. Seveda z zavajanjem in podkupovanjem pa gre. Tudi predstavnica investitorja Habjan Jana je namazana z vsemi žavbami. Že po govoru se vidi, da blefira.
Zelo smrdi vse skupaj. Vsi strokovnjaki plačani in kao neki profesorji, doktorji,.... in NEODBISNI (sarkazem)
Še to - sedaj zanimivo, da so tako zagovarjali vetrnice, sedaj pa se gredo tudi sončne elektrarne... Samo nakladanje in zavajanje.
https://www.posavskiobzornik.si/novice/vroca-razprava-umestitev-soncne-…
https://www.peticija.online/mi_vsi_smo_poakov

Starejše novice