Na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru so ostali še brez tretje zaposlene, ko je ravnateljica Nadja Jager Popović preko detektiva dala izredno odpoved Cvetki Hojnik.

Po poročanju Večera se kadrovske rošade na mariborski srednji šoli nadaljujejo, izredno odpoved iz krivdnega razloga naj bi Hojnikovi, ki je bolniško odsotna, izročil kar detektiv na domu. Ravnateljica in sedaj odpuščena učiteljica sta se sestali pred božičnimi prazniki, takrat se je pred šolo zbralo tudi okoli 50 dijakov, učiteljev, profesorjev in drugih zagovornikov delavskih pravic, ki so protestirali v bran učiteljici.

Očitno niti sestanek in niti protesti niso zalegli, ravnateljica uresničuje svojo napoved, kot ji očitajo zaposleni, da naj bi bilo potrebno odpustiti okoli deset odstotkov zaposlenih na mariborski srednji šoli. 

Odpuščena učiteljica naj bi poučevala pri konkurenci

V obrazložitvi odpovedi naj bi bilo zapisano, da je Hojnikova, ki je bila na omenjeni šoli zaposlena za polovični delovni čas, kršila pogodbene obveznosti, ko je brez ravnateljičinega soglasja poučevala v konkurenčnem zavodu, poroča Večer. Hojnikovi je v bran stopil Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), katerega članica je, z odvetnikom Dinom Baukom pa napovedujeta tudi vložitev tožbe na delovnem sodišču v Mariboru. Glede pritožbe svetu šole se še nista odločila, saj naj bi bil ta izrecno na ravnateljičini strani. 

Ministrstvo brez moči?

Po medijskem poročanju, opozorilih nekdanjih dijakov, prvo odpuščenega učitelja Dejana Paske in celo postavljenem poslanskem vprašanju Jožefa Horvata iz vrst NSi, so se vendarle oglasili tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. O domnevnim nepravilnostih so obvestili inšpektorat za šolstvo in inšpektorat za delo, v naslednjih dneh pa se bodo sestali z ravnateljico in predsednikom sveta šole, da razjasnijo dogajanja.

Za Večer so še odgovorili, da ministrstvo ne more posegati v odločitve ravnateljice in sveta šole, poseže lahko le toliko, da opozori na dolžno ravnanje v skladu s predpisi in odgovornostjo v primeru kršenja. Ministrstvo se v delo šole lahko vplete šele v trenutku, ko bi bilo dogajanje na šoli problematično za kakovostno izvajanje izobraževalne dejavnosti, so še pojasnili. Glede domnevnih nepravilnostih naj bi zadevo posredovali tudi komisiji za preprečevanje korupcije.

Sindikalist Štrukelj na nogah

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je nad dogajanjem na šoli ogorčen. Za Večer je povedal, da je nezaslišano, kako ravnateljica izvaja agendo odpuščanja desetih odstotkov zaposlenih po svoji lastni arbitrarni presoji. Napovedal je, da bodo dokazali, da je v teh primerih šlo za nezakonite poteze. Izpostavil je tudi aroganco in grobost, ki se kažeta pri izročitvi odpovedi preko detektiva, ko je zaposlena v bolniškem staležu.

Inšpektorat za delo naj bi sicer v enem primeru ravnateljici izdal opomin zaradi nepravilnega vročanja izredne odpovedi o zaposlitvi. Po informacijah Večera naj bi šlo za zaposlenega na šoli, ki je bil odpuščen po učitelju Dejanu Paski.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pravilno da se (nepreverjen)

sankcijonira ucitelje ki so zlorabljali otroke

Navijac (nepreverjen)

Me prav zanima razplet te zgodbe

poštenjačina (nepreverjen)

pedofilija je grozna stvar

svetovalec za … (nepreverjen)

Sem slišal da ima eden od sindikata veliko denarja v delnicah

Himen (nepreverjen)

Jager pa jaga ,kaj ti pomaga .....

Starejše novice