Slika je simbolična.
Približno 70 ljudi iz Ilirske Bistrice je po prvotnih informacijah konec decembra poiskalo zdravniško pomoč, ena oseba je bila hospitalizirana. Zdaj je znano, kaj je vzrok okužbe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. 

Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha norovirus

Preiskava pa je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže, so zapisali.

Zbolelo 123 oseb

Spomnimo. V času med 25. in 30. decembrom 2021 je bil v Ilirski Bistrici zaznan izbruh nalezljive bolezni. 

Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 oseb. Pri večini obolelih je okužbo spremljalo bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Navajali so tudi slabost in bolečine v trebuhu. 

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je bil pri devetih vzorcih blata obolelih občanov kot povzročitelj izoliran norovirus GI/GII. V enem vzorcu blata je bil izoliran bacillus cereus.

Rezultati preiskave

Izpostavljeno je bilo 139 oseb, tri osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav. 

13 oseb je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz lokalne mesnice in niso imeli prebavnih težav. 

12 oseb pa je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za ostalimi. 

Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ugotavljajo, da so preizkušani parametri v tatarskem biftku v mejah sprejemljivih vrednosti

»Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila),« so zapisali.

Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah - poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je predlagal poostren higienski režim v mesnici, v kateri so občani kupili živila, ki je bil izveden pred ponovnim odprtjem trgovine. Nove okužbe kasneje niso bile prijavljene.

Izvedeni ukrepi ob izbruhu nalezljive bolezni so sicer obsegali: 

  • epidemiološko poizvedovanje, 
  • odvzem brisov na snažnost rok mesarja in opreme v mesnici, 
  • zdravniški pregled zaposlenih v mesnici, 
  • odvzem vzorca sumljivega živila pri oboleli osebi, 
  • odvzem vzorcev blata pri nekaterih obolelih, 
  • izveden je bil izreden nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.

Starejše novice