Slika je simbolična.
Na območju Ilirske Bistrice so se po nakupu bifteka oziroma mesa za biftek pri okrog sto ljudeh pojavili simptomi zastrupitve s hrano, poroča Televizija Slovenija. Za kakšno okužbo gre, še ni znano.

Prvi primeri zastrupitve z omenjenim mesom so se pri kupcih pojavili že v soboto, več pa v ponedeljek.

Prebivalci Ilirske Bistrice poročajo o tipičnih simptomih zastrupitve s hrano: hudih prebavnih motnjah in bolečinah v trebuhi, driski in bruhanju.

Več krajanov je obiskalo urgenco zdravstvenega doma, nekateri so zaradi dehidracije potrebovali celo infuzijo, še poroča Televizija Slovenija.

Zabeleženih okrog sto primerov zastrupitve

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bilo približno stotim obolevnikom skupno to, da so tatarski biftek ali meso, iz katerega so biftek naredili doma, kupili v isti mestni mesnici.

Gre za mesnico Puc, ki pa je od torka zaprta.

Lastnik Aleš Milavec je za Televizijo Slovenija povedal, da še ni jasno, ali je se je kontaminacija mesa zgodila pri njih ali v široki dobaviteljski mreži. Meso sicer kupuje izključno pri slovenskih dobaviteljih.

Po informacijah Televizije Slovenija so inšpektorji Nacionalnega inštituta za javno zdravje in inšpektorata za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v mesnici odvzeli vzorce in na pregled napotili vse zaposlene. 

Vir okužbe še v preiskovanju

Epidemiolog koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Boris Kopilovič je za STA pojasnil, da so pri obolelih izolirali norovirus.

»Ta se lahko prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo, lahko pa tudi posredno preko okužene hrane ali vode. Zaenkrat preiskujemo različne možne vire okužbe. Vir okužbe je torej še v preiskovanju,« je dejal.

Tako še ne more potrditi morebitne zastrupitve z mesom.

»Določene osebe so jedle ene stvari, druge druge. Nekatere osebe so se okužile prej, druge kasneje. Tako sumimo, da se je vsaj en del ljudi okužil tudi s stikom med osebami, in ne preko hrane,« je dodal.

Okužba se prenaša med ljudmi, nujna stroga higiena

Norovirusi so rod virusov, ki povzročajo večino nebakterijskih gastroenteritisov. Pri obolenju ima bolnik lahko povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanje in slabo počutje.

»Ponavadi hospitalizacija ni pogosta in tudi smrtnost ne. Večina obolelih se dokaj hitro v nekaj dneh pozdravi in nima več težav. Torej ni tako hudo kot na primer salmonela, kjer je hospitalizacija bolj pogosta,« je pojasnil Kopilovič.

Okužba se prenaša med ljudmi, zato je nujna stroga higiena.

»Ti, ki so zdaj okuženi, lahko okužijo druge. Lahko celo z aerosolom, na primer če nekdo bruha in je drugi zraven, se lahko slednji okuži,« je še povedal sogovornik.

Komentarji (3)

AFSŽ (ni preverjeno)

Raja vse požre in stoji vrsti ,da se lahko zagifta !

božidar (ni preverjeno)

košaki dobavitelj

Mamilarska mafija (ni preverjeno)

skandal24/crno/droga-na-slovenski-obali-tudi-kokain

In reply to by božidar (ni preverjeno)

Starejše novice