Slika je simbolična.
So tudi na vaših gredah že dozorele slastne jagode, a jih zaradi nekaterih ptic še niste uspeli okusiti? Tako lahko preprečite, da vam ptice pokljuvajo božanski sadež.

Začetek junija naznanja sezono slastnih jagod, ki pa niso mamljive le nam, rdeči sadež je mikaven predvsem za vrane in vrabce. Ste se tudi vi odpravili na vrt in ugotovili, da je ves trud, ki ste ga vložili, šel v nič? 

To so ukrepi, s katerimi lahko za vedno preženete škodljive ptice z vašega vrtnega kotička. 

Za zaščito jagod pred pticami obstaja več rešitev, mnogo jih je namenjenih predvsem strašenju ptic. 

Namestitev mreže

Eden izmed najučinkovitejših pripomočkov je pokrivna mreža, uporaba mreže iz kovine ali polipropilena je izjemno praktična, saj majhne celice dobro prenašajo sončno svetlobo, zrak in vlago, ob tem pa ne ovirajo zalivanja in gnojenja.

Hkrati pa mreža ptice ovira, saj ne morejo prodreti skoznjo in poškodovati pridelka.

Metoda je priročna, saj ne vzame veliko časa, pa tudi posebnih spretnosti ne potrebujete.  

Zabijete lahko lesene kline po obodu postelj in med njimi raztegnete mrežo na višini približno 30 centimetrov.

Alternativa temu je tudi namestitev kovinskega okvirja za pokrivni material, metoda, ki zahteva nekoliko več truda.

Ko boste nabirali jagode, mreže nikakor ne odstranjujte, temveč jo rahlo dvignete, da si omogočite dostop do sadeža. 

Sijoči predmeti 

Ptice lahko odženete tudi s pomočjo svetlečih predmetov, saj se jih ptice ustrašijo, to pa zato, ker na soncu ustvarijo iluzijo gibanja, nakar se ptice ne upajo približati pridelku. 

Če želite prestrašiti ptice, lahko uporabite stare zgoščenke, folijo ali pa tudi magnetne trakove iz starih kaset. 

Sploh folija in magnetni traki so izjemno uporabni, saj ob pihanju vetra šelestijo in zašumijo, kar dodatno prestraši požrešne ptice. 

In kako lahko uporabite sijoče predmete?

Preprosto jih povežite v mrežo, ki jo potem obesite nad gredice z jagodami, pri tem pa pazite, da bo mreža postavljena na nizki višini. Preprost korak, ki bo poskrbel za varnost vaših jagod. 

Vrtno strašilo

Eden izmed najstarejših načinov, kako vrtnarji zaščitijo pridelke, je vsem dobro znano strašilo. Tega lahko namestite tudi v jagodnih gredah. Za pripravo ne potrebujte veliko, le nekaj preprostih pripomočkov in kanček kreative. 

S pomočjo dveh palic sestavite križ, tako da dolgo in krajšo palico skupaj navzkrižno potolčete in s tem ustvarite telo strašila. 

Nato napolnite vrečko s časopisom, slamo, vato ali starimi krpami. To nato položite na navpični drog. Na nastali trup oblecite stara oblačila in že imate strašilo. 

Ker se ptice sčasoma navadijo na strašilo je pametno, da ga okrasite s sijočimi venci, šumečimi magnetnimi trakovi in ​​ropotuljami.

Elektronske naprave

Številni se pri spopadanju z nadležnimi pticami zatekajo kar k sodobni tehnologiji, s pomočjo posebnih elektronskih naprav jih najlažje odženete. 

Na voljo imate tako naprave, ki oponašajo zvoke ptic ujed, posnetki dodobra prestrašijo nezaželene ptice, hkrati pa tudi glodavce. 

Obstajajo pa še ultrazvočni repelerji, ki odlično odganjajo ptice, obenem pa ne dražijo človeškega sluha.

Ropotulje in zvončki

Ropotujoči in zvoneči so prav tako eden izmed pristopov, kako odganjati vrane, vrabce in ostale ptice, ki vam želijo pozobati jagode.

Kaj storiti?

Dele kovinskih cevi povežite skupaj in jih pritrdite tako, da udarjajo v veter. 

Pomagate pa si lahko tudi s pločevinkami, te povežite v venec in jih namestite na vrt. Če nimate dovolj časa, da bi sami ustvarili tovrstno strukturo, lahko v trgovini kupite tako imenovane vetrne zvončke, pomirjujoči zvoki bodo pticam neprijetni. 

Pozor! Grmeče strukture imajo enako pomanjkljivost kot strašilo, ptice se navadijo na hrup, nakar struktura več ne služi svojemu namenu.

Zato je pametno, da jo vsake toliko prestavite na drugo mesto

Starejše novice