Jutri mariborski muzeji in galerije brezplačno odpirajo vrata za obiskovalce.

Vsako leto od 1977. na mednarodni dan muzejev, 18. maja, muzeji in galerije po vsem svetu odprejo svoja vrata, pripravljajo dogodke za obiskovalce in s programom opozarjajo na pomembno družbeno vlogo muzejev, zbirk, razstav in zgodovine.

Letošnja tema Muzeji za izobraževanje in raziskovanje poudarja, da muzeji prispevajo k celostnemu izobraževanju in raziskovanju.

Brezplačna vodstva in delavnice

In kako bo v Mariboru? Umetnostna galerija Maribor ob ogledu razstav pripravlja še sobotno družinsko ustvarjalnico. Udeležba na delavnici in ogled razstav sta brezplačna.

Ves dan bo veselo tudi v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Že od od devete ure naprej se obetajo vodstvo po razstavah z delavnico za družine, ob 17. uri pa odpirajo razstavo z naslovom »Ej, babi, tega pa mi nisi pokazala«.

Fotografski muzej Maribor bo odprl vrata ob deseti uri, uro kasneje sledi odprtje razstave »Južna železnica«. V Trafiki – Muzej za enega ob 14. uri pripravljajo pogovor z Miho Arihom, avtorjem razstave »Moč literature: Drago Jančar in družbeni angažma«.

Razstava modnih ilustracij

Dan odprtih vrat Kulturne četrti Židovska se začne ob 10. uri. Ogled razstav in obisk prireditev sta brezplačna.

Pokrajinski muzej ob enajsti uri v Kinu Partizan odpira občasno razstavo, ki je uvod v Mesec mode v muzeju, ta pa je letos posvečen modni ilustraciji.

Na razstavi bodo predstavljene modne ilustracije 19. in 20. stoletja. Ob predstavljenih modnih listih bodo prikazali tudi historična oblačila in modne dodatke. Razstavo bodo spremljala krajša besedila, multimedija ter sodobne modne ilustracije dijakov in študentov modnega oblikovanja.

 

Starejše novice