Dočakali smo najzanimivejšo noč v letu, ko bo nočno nebo najbolj intenzivno razsvetlil meteorski dež.

Meteorski dež je astronomski pojav, ki ga lahko vsako leto najbolj intenzivno opazujemo med 11. in 14. avgustom. Meteorski dež perzeidov ima svoj izvor v delcih, ki jih za seboj pusti komet Swift-Tuttle, navidezno pa prihajajo iz iste točke na nebu. Ko je na vrhuncu, lahko doseže količina »zvezdnih utrinkov« tudi do 60 ali več na uro

Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion je za Mariborinfo že pred dnevi povedal, da bo letos opazovanje meteorskega roja perzeidov nekoliko zmotila svetla Luna, ki bo malo pred zadnjim krajcem. Tako lahko pričakujemo od 40 do 50 meteorjev na uro, kar je manj kot običajno.

Ne pozabite na seznam želja

Perzeide lahko po besedah Žiberne opazujemo tudi nekje v dolini, na kakšni daljši ravnini, kot je na primer Dravsko polje, če le ni v bližnji okolici svetlobnega onesnaževanja. 

»Še najbolje je, če se vležemo na kakšno blazino in v ležečem položaju opazujemo nebesne pojave. Seveda, ne smemo pozabiti na seznam želja, ki je pri meteorskem dežju praktično nujen,« se še pošali Žiberna.

Na opazovanje se je najbolje odpraviti po 22. uri, saj se takrat začne astronomska noč. Okoli 23. ure bo vzšla Luna, ki bo opazovanja motila vse do jutra.

Tudi v Astronomskem društvu Orion bodo v primeru jasnega vremena organizirali društveno opazovanje meteorskega roja Perzeidov, in sicer v tej noči, torej s sobote, 12. avgusta, na nedeljo, 13. avgusta. Opazovanje bodo izvedli na Šmartnem na Pohorju. Travnik, na katerem bodo že radicionalno opazovali meteorski dež, se nahaja nekaj 100 metrov zahodno od šole, južno od ceste. Začetek opazovanja oziroma zbiranje je predvideno okoli 21. ure.

 

Starejše novice