Podjetje Terramar, ki ga vodita Slovenka in Egipčan, tik pred odkupom zemljišča v gospodarski coni, kjer naj bi želeli zgraditi tovarno električnih avtomobilov, ki bi zaposlovala 400 ljudi. Investicijo v višini 14 milijonov bi pokril domači kapital.

V prekmurski občini Turnišču bodo v prihodnosti morda izdelovali električne avtomobile. Na javni razpis za nakup nezazidanih stavbnih zemljišč v gospodarski coni javil vlagatelj, ki je v minulih dneh tudi poravnal aro za nakup zemljišča. Ta je znašala deset odstotkov kupnine, ki je slabih 169 tisoč evrov. Razpis je bil sicer odprt do 26. julija, na občino pa je prišla samo ena prijava.

Tovarna električnih avtomobilov s 400 zaposlenimi?

Gre za podjetje Terramar, ki naj bi se ukvarjalo z izdelavo električnih avtomobilov. Podjetje naj bi v začetni fazi zaposlilo 70 delavcev, skupno naj bi jih v naslednjih letih zaposlili kar 400.

»Vlagatelj želi kupiti celotno zemljišče, ki je veliko 3,4 hektarja. Gre za gospodarsko cono med Turniščem in Nedelico. Sami moramo preveriti še določene stvari glede nekaznovanosti podjetja in ali redno plačuje davke ter prispevke,« je povedal župan Borut Horvat.

Podjetje je po besedah Horvata pripravljeno kupiti celotno zemljišče, na kateri je skupno 23 parcel. Njihova vrednost torej znaša slabih 168 tisočakov, to je tudi znesek, ki bi ga s prodajo zaslužila občina Turnišče.

Direktorica je Slovenka, podjetje registrirano v Kamniku

Kot je sicer razvidno iz javno dostopnih podatkov, je podjetje Terramar registrirano v Kamniku. Direktorica podjetja je Darja Mravljak, prokurist podjetja pa Egipčan Bahet Kourajši. Investicija naj bi sicer znašala približno 14 milijonov evrov. Na občini so sicer previdni, zato bodo v pogodbo vključili dve varovalki.

»Pri takšni investiciji so tudi varovalke, v našem primeru sta dve bistveni. Investitor oziroma potencialni kupec mora izpolniti dva pogoja. V roku leta dni po spremembi občinskega prostorskega načrta mora vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje in po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja mora čez leto dni začeti z gradnjo. V nasprotnem primeru je kazen takšna, da se celotna površina vrne v last občine Turnišče, kupcu pa se vrne kupnina, od katere se odbije 20 odstotkov, torej se mu vrne brezobrestna sredstva,« je še povedal Horvat.

Poskusno proizvodnjo načrtujejo leta 2023

Kot pravijo v podjetju Terramar so se za Turnišče odločili zaradi dobre strateške lege, investicija, ki bo znašala 14 milijonov evrov, pa bo v celoti pokrita z domačim kapitalom.

»Podjetje se je odločilo za Turnišče zaradi strateške lege, ki jo ima občina, saj je v bližini treh sosednih držav. Prav tako je v neposredni bližini avtoceste,« so nam sporočili iz podjetja, ki želi v proizvodni obrat vložiti 14 milijonov evrov. Kot pravijo, je večina kapitala domačega.

Podjetje, ki bi v prvem letu predvidoma zaposlilo sedemdeset ljudi, v roku petih let pa kar štiristo, si želi s poskusno proizvodnjo pričeti čez štiri leta. »Po pridobitvi vseh potrebnih soglasij in dovoljenj bomo začeli z gradnjo tovarne. V primeru, da ne bo nobenih ovir, predvidevamo, da bomo s poskusno proizvodnjo začeli v letu 2023.«

Smo pa na podjetje naslovili tudi vprašanje, če obstaja možnost, da bi namesto tovarne za električne avtomobile zgradili distribucijski center za sadje in zelenjavo, ki so ga omenjali v poslovnem poročilu na AJPES-u.

»V občini Turnišče bo ustanovljeno novo podjetje, ki bo registrirano samo za proizvodnjo vozil in električnih vozil.  Tako, da na tem zemljišču bo izgrajena tovarna za izključno proizvodnjo električnih vozil in vsi dokumenti bodo izdelani izključno v ta namen,« je še sporočil prokurist podjetja, Bahet Kourajši. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Nehče drug (ni preverjeno)

Dvomim ampak držim fige.

štrukl1 (ni preverjeno)

Dvomim da bo kaj iz tega čeprav bi bilo to dobro. Nisem se videl egiptovskega avta...

Kritik (ni preverjeno)

Podobno kot mariborsko letališče ! Nič ne bo s tem .

zvodnik milan (ni preverjeno)

jaz grem za direktorja
imam vse pogoje
Bil sem član partije
tup sem ko dedov kurac
kradem ko partizani
len sem kod Črnogorc
lažem kod šiptar
vlačim se kot stara kurba

kaj mislite ali me bojo sprejeli
bil bi vesel, če bi zaposlili tudi moji dve odsluženi prostitutki
eno v stikih z javnostmi
drugo pa v kadrovski službi

Starejše novice