Obiskali smo med pohodniki eno najbolj priljubljenih izletniških destinacij pri nas.

Lovrenška jezera se nahajajo med Roglo in Ribniškim Pohorjem in se raztezajo na površini 22 hektarjev. Do naravnega bisera, skritega med pohorskimi gozdovi, vodi več poti, mi pa smo izbrali lahko označeno pot od Ribniške koče do Lovrenških jezer in nazaj.

Lovrenška jezera veljajo za največje visokogorsko barje z enajst do 22 jezerci, ki se napajajo izključno iz padavinske vode. Globoka so do 1,5 metrov, največje pa ima površino okoli 7 kvadratnih metrov. Nad jezeri se dviga razgledni stolp, urejena pot po lesenih brveh pa nas privede v osrčje barja.

Ribniška koča - večina pohodnikov tukaj parkira in se odpravi po nekaj kilometrov dolgi poti do Lovrenških jezer. Pot v eno smer traja približno eno uro in 40 minut.

Pot do Lovrenških jezer in barja, ki je nastalo kot mineralno močvirje na nepropustni geološki podlagi, vodi skozi slikovite pohorske gozdove. 

Po uri hoje prispemo na čudovite travniške jase, ki odpirajo pogled na okoliške gozdove in pohorsko verigo.

Pot do Lovrenških jezer je nezahtevna in kmalu prispemo do urejene poti po lesenih brveh, ki vodi do barja. Pohodniki najprej zagledajo razgledni stolp, ki omogoča razgled po Lovrenških jezerih.

Pohodniki najprej zagledajo razgledni stolp.
Razgledni stolp omogoči čudovit pogled na barje.
Brez malice ne gre.

Manjša jezerca, ki se napajajo s padavinami, obdaja rušje. Jezerca si ogledamo s hojo po z lesom tlakovani stezici - hoja po močvirju je namreč prepovedana. V barju se že več kot 8000 let nalaga šota, ki je v osrednjem delu debela skoraj tri metre.

Število jezer in njihova velikost tekom leta nihata, Lovrenška jezera pa so priljubljena tudi zaradi barva vode, ki daje vtis črnine in je odlična kulisa za fotografske potepe. Priporočamo, da jih obiščete v času med majem in oktobrom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice