Dom starostnikov svete Agate v Lenartu, objekt, ki je bil v preteklosti bolj znan kot Črni les, bi lahko postal ena od dveh lokacij, kjer bodo tujcem s covid-19 na voljo prostori za osamitev. A to še ni vse.

Še ne dolgo nazaj propadajoča stavba več ne obstaja v obliki hotela Črni les, ampak je zloglasni objekt lenarško podjetje Žipo Lenart, ki ga je pred štirimi leti kupilo od Družbe za upravljanje terjatev bank, preuredilo v sodoben dom za starejše - Dom starostnikov svete Agate. A ta zaradi koronarazmer še ne služi svoji funkciji, čeprav je čakalni listi za sprejem kar 350 starostnikov. 

Kot smo poročali, se država zanima, da bi tako kot v Logatcu tudi v Lenartu, v novem, še neuporabljenem domu za starostnike, aktivirala namestitvene kapacitete, kjer bi koronavirus prebolevali tujci, ki pridejo v Slovenijo poslovno ali kot turisti, v karanteni pa jim ni treba biti, a se kasneje izkaže, da so zboleli za covid-19.

Mitja Krajnc iz kmetijskega podjetja Žipo Lenart je za Mariborinfo razkril, da jih je država kontaktirala, a da dogovora še ni: »Nekaj dogovarjanj je bilo, a še nič ni tako daleč, da bi lahko potrdil.« So pa načrti doma, kot kaže, še veliko širši.

Vodstvo doma: Objekt bi lahko bil namenjen regijskemu pokrivanju potreb za nameščanje okuženih starostnikov s covid-19

Zlatko Gričnik, direktor Doma starostnikov svetega Lenarta, pod okriljem katerega bo deloval Dom starostnikov svete Agate, pa za Mariborinfo v odzivu pojasnjuje, da je Dom starostnikov svete Agata namenjen rdeči coni v primeru pojava okužbe v primarnem domu. 

»Sami si prizadevamo, da bi bil objekt namenjem regijskemu pokrivanju potreb za nameščanje okuženih starostnikov s covid-19, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Možnosti je več, tudi ta možnost, da bi bil del objekta namenjen karanteni za tiste osebe, ki se morajo osamiti in v domačem okolju tega ne morejo izvesti. Glede te možnosti je potrebno doreči še veliko podrobnosti, predvsem pa, da bodo takšne storitve na voljo starejšim, ki tovrstno namestitev potrebujejo,« je jasen Gričnik. 

Kdaj bo dom v celoti namenjen za izvajanje institucionalnega varstva starejših pa je po njegovih besedah odvisno od več dejavnikov: »Predvsem od tega, kdaj bomo lahko začeli delovati tako, da ne bo potrebno zagotavljati ločenih con - bela, siva in rdeča.«

V kolikor bodo razmere dopuščale, bodo z vselitvami začeli v mesecu avgustu, je še potrdil. Na občini Lenart z informacijo niso seznanjeni.

Ministrstvo za zdravje: V Lenartu namestitev tudi do 70 oseb 

Ministrstvo za zdravje potrjuje, da je po sprejetem sklepu Dom starostnikov Svete Agate eno izmed trenutno dveh možnih namestitvenih lokacij za izvajanje ukrepa osamitve oziroma izolacije, kadar izvedba ukrepa osamitve ali karantene ni mogoča na naslovu stalnega ali začasnega prebivališča osebe oziroma drugem primernem prostoru.

V Lenartu bo najprej možno zagotoviti namestitev za do 25 oseb, ob morebitnem povečanju potreb pa do 70, pojasnjujejo.

Iz že veljavnega sklepa je razvidno, da bodo stroški nastanitve zagotovljeni iz proračuna, na podlagi pogodbe, ki jo sklene ministrstvo za zdravje z izvajalcem nastanitvenih objektov.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dtt (nepreverjen)

Bravo, končno prava poteza!

Danvid (nepreverjen)

Kreten

Starejše novice