Foto: Žan Osim
Gostilna Tri babe na Vojašniškem trgu v Mariboru je le dobila novega najemnika. Po otvoriti lahko Mariborčani odslej v kultnem objektu uživajo ob okusnih pekovskih izdelkih Hiše kruha.

Po treh neuspelih poskusih iskanja najemnika je včeraj končno svojo dušo dobila gostilna Tri babe na Vojašniškem trgu, najstarejšem mestnem trgu v Mariboru. Njeno vodenje je prevzela Hiša kruha, ki je med Mariborčani že dobro poznana.

Hiša kruha je družinska zgodba, ki je prejšnje leto praznovala svojih deset let obstoja. V vseh teh letih so se pri Mariborčanih v srca usidrali s svojim nepogrešljivim kruhom, sladkimi piškoti, ruladami, rogljički in krofi.

Družinska zgodba je prerasla do te mere, da so poleg pekarne na osrednji mariborski tržnici, kjer so začeli, nato odprli še poslovalnici na Gosposki ulici v središču mesta in na Kersnikovi ulici.

Kot je za Mariborinfo povedal lastnik Marko Pec, je odločitvi za najem botrovala bližina že obstoječe prodajne točke Hiše kruha, kjer imajo tudi proizvodnjo: »Kar pomeni, da je ta lokacija neposredno v naši bližini.« 

Dodaja, da z otvoritvijo mesno-mlečnega paviljona, z lutkovnim gledališčem, Minoriti, lutkovnim muzejem in prenovljenim Vojašniškim trgom, ta del mesta dobiva nov zagon: »Mislim, da je potencial v tej lokaciji.«

Od pekovskih izdelkov, do sladic in malic

Hiša kruha na novi lokaciji ponuja pekovske izdelke, sladice, pa tudi malice. Ponudba je podobna tisti, ki so jo kupci že vajeni iz Gosposke ulice, a je tukaj dodana tudi ponudba pijač: »Od kave, čajev, vina ... Po naročilu tudi prostor za zaključene družbe.«

»Upam pa, da se nam bo ta zgodba izšla in da bo tudi obisk tržnice z otvoritvijo novega paviljona postal boljši. Na ta način bomo tudi mi lažje pokrivali stroške in najemnino,« še dodaja Pec.

Po dveh neuspelih razpisih je v tretje le uspelo

Revitalizacija obstoječega Vojašniškega trga, najstarejšega mestnega trga v Mariboru, je prinesla tudi obnovo objekta in nekdanje gostilne Pri treh babah. Stavba je bila nazadnje prezidana leta 1838, leta 1941 pa je nato lastništvo hiše prešlo v last Mestne občine Maribor.

Mariborska občina je v zadnjem obdobju z dvema razpisoma skušala najti najemnika kultnega objekta. Vendar ne na razpis, ki je bil objavljen prejšnjega julija, ne na drugi razpis, ki je bil objavljen v septembru, ni prispela nobena prijava.

Po dveh neuspelih poskusih je mariborska občina kot že omenjeno, vendarle našla najemnika za zgodovinski objekt Tri babe. Na tretjem razpisu je edino ponudbo oddala Hiša kruha.

Tri babe želijo oblikovati v novo točko dogajanja v mestu

Vizija oziroma strategija Mestne občine Maribor je, da bo novi najemnik gostilne Tri Babe v sozvočju s centrom Minoriti in lutkovnim gledališčem ter ustrezno gostinsko ponudbo združil vidike tradicionalne in regionalne ponudbe hrane in pijač ter tako dodatno prispeval k prepoznavnosti mesta Maribor, razlagajo na občini.

»Tri babe je del celovite prenove najstarejšega dela mesta, ki mu je obnova dahnila novo življenje. Sredi najstarejšega dela Maribora smo s skupnim delom temu dolgo degradiranemu in zanemarjenemu delu mesta vrnili ugled in pomembnost. Kjer je že stoletja bilo stičišče različnega dogajanja, sedaj začenjamo novo, kulturno poglavje,« so jasni na občini.

Komentarji (4)

Vojaki nisu ci… (ni preverjeno)

Vojaki moraju biti zaprti u vojne stavbe.

Pikasns (ni preverjeno)

Bravo, čestitamo!

SLO (ni preverjeno)

Sodeč po slikah ne vidim nobene razturancije v prodaji pijač. Oblečeni so civilno oziroma vsak po svoje kot na tržnici.

RP (ni preverjeno)

Zelo ozka ponudba za tako velik objekt in specialno lokacijo. Kruh ni vec tako popularen kor vcasih...

Starejše novice