Slika je simbolična
Kaj bo s štirimi otroki iz Markovcev pri Ptuju po umoru njihove matere, ki ga je načrtoval njihov oče z novo partnerko? Številni posamezniki in lokalna organizacija Rdečega križa so se zavezali, da jim bodo nudili podporo. Kako pa lahko pomagamo tudi mi?

Štirje otroci so čez noč izgubili mamo, kasneje pa zaradi dejanj očeta ostali še brez njega. Trenutno so v varnem zavetju, jih je pa tragedija močno zaznamovala:

»Pomembna je predvsem hitra odzivnost, da otroci čim hitreje dobijo ustrezno strokovno pomoč in pa da se jim občutek varnosti zagotovi, koliko se v takšni situaciji pač lahko in da se seveda ustrezna podpora zagotovi tudi skrbnikom,« o tem, kakšno pomoč sedaj potrebujejo otroci, razloži psihologinja, Lara Delić.

Lara Delić, psihologinja

Otroško stisko so v lokalnem okolju takoj prepoznali – na družbenih omrežjih se je tako znanka umorjene odločila, da začne zbirati denar za otroke. 

»Začnem zbirati denar, razmišljala sem, da bodo to zbrali ljudje samo iz te okolice, zdaj pa vidim, da mi pišejo ljudje iz širne okolice, iz širne Slovenije od vsepovsod, ne samo finančno, ampak tudi z oblačili, sobo za otroke, s počitnicami za otroke,« pojasni znanka. 

In ni edina. Da bodo pomagali po svojih najboljših močeh, so se odločili tudi na Območnem združenju Rdeči križ Ptuj.

»Odprli smo podračun na območnem združenju rdečega križa Ptuj, pomagajo lahko s finančnimi prispevki, dobrodošli so kakšni prispevki, v kakršni koli višini, kot ga ljudje zmorejo,« pove Marjana Cafuta, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj. 

Marjana Cafuta, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj

In čeprav se na družbenih omrežjih že govori, da si Rdeči križ sredstva prilašča tudi za lastne potrebe, na Rdečem križu opozarjajo, da imajo nadzorne organe, ki redno preverjajo, kaj s sredstvi počnejo, denar bo zagotovo šel v prave roke.

 

»So dobro se organizirali, gre ves denar direkt na otroški račun, torej lahko ljudje tudi zaupajo tej organizaciji Rdečega križa,« zatrjuje znanka, ki tudi sama zbira denar.
 

Pri gospe v frizerskem salonu bodo denar zbirali še dva tedna, račun pri Rdečem križu pa bo ostal odprt predvidoma vse leto.

»Račun je odprt od 9. aprila, odziv pa je presenetljivo pozitiven. Do danes nekje do 10. ure se je na računu zbralo 3.245 evrov,« o odzivu pove Cafuta.

A ni vse v denarju, pravzaprav v tem primeru še najmanj. 

Pomembno vlogo pri postavitvi novega življenjskega okolja imajo Centri za socialno delo. Valerija Ilešič Toš, direktorica pristojnega Centra za socialno delo dodaja, da v takšnih situacijah ni standardiziranih postopkov, saj je za vsakega otroka treba narediti oseben načrt pomoči. Pomembno je, da odgovarjamo na njihova vprašanja, tista za katera poznamo odgovore, z otroki smo iskreni in odkriti. 

Nepogrešljiva je tudi šola, strokovnjaki opozarjajo, da je pogovor nujen, ne samo z žrtvami, ampak tudi z otroki, ki so v njihovi bližini.

»Zdaj idealno je, da se z otroci pogovorijo njihovi starši, da o tem ne molčimo, da njihovi starosti primerno povemo, kaj se je zgodilo in kako bi bilo sedaj pravilno ravnati,« še doda Delić.

Valerija Ilešič Toš, direktorica Centra za socialno delo Podravje, enota Ptuj

Ne spregledamo niti drugih družinskih članov, ki so bili povezani z umrlo, še izpostavljajo v centru, saj jih otroci poznajo in jim zaupajo.

Komentarji (1)

Gorila magila (ni preverjeno)

Počasi obema kri spuščat, da bota crkavala 2 mesca

Starejše novice