Foto: Jure Banfi
Ante Šimundža je po novi spomladanski simultanki Maribora obžaloval, da tudi gledalci na tribunah niso smeli uživati v odlični nogometni predstavi. Strateg vijolic je pohvalil igro v obrambi in napadu.

Tonči Žlogar se je po bledi predstavi opravičil pristašem Mure, Ante Šimundža pa je obžaloval, da privrženci Maribora niso smeli od blizu spremljati nove odlične predstave Štajercev.

Sobočani so Ljudski vrt zapuščali sklonjenih glav, v mestu ob Dravi pa že dolgo niso bili tako potolčeni kot tokrat. Domača obramba gostom s Prekmurja ni dovolila enega samega udarca v okvir gola, še višjo zmago gostiteljev pa je z nekaj posredovanji preprečil Klemen Mihelak.

Mrežo črno-belih je že v prvem polčasu dvakrat zatresel Hilal Soudani, Muraši pa so v črno luknjo znova zapadli med 68. in 73. minuto, ko so klonili kar trikrat. Ob Marku Božiću je dva zadetka prispeval še Arnel Jakupović, zdaj znova najboljši strelec Prve lige Telemach.

»Škoda, da ni bilo gledalcev, ampak za to so drugi ljudje, ki se naj ukvarjajo s tem. Mi smo svoje o tem že povedali, verjamem, da bo glede tega v prihodnosti boljše. Mislim, da smo prevladovali v vseh segmentih nogometne igre. Nasprotnika smo onemogočili že v začetni fazi pripravljanja napada.

Imeli smo nekoliko slabši vstop v drugi polčas. Z dvema ali tremi zgrešenimi čistimi žogami smo nasprotniku dali možnost, da se je približal vratom, vendar smo z organizacijo in pristopom reševali zadeve v obrambi. Mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali,« je po visoki zmagi dejal Ante Šimundža.

Velika konkurenca za mesta v enajsterici

»Želimo držati konstanto skozi tekmo in tekmovanje. Na tem področju ogromno delamo. Veseli me, da smo bili v obrambi zelo čvrsti in so tudi menjave dvignile ritem, želja po golu je bila velika. Ideje in kakovost izvedbe so bile enake, kar je zelo dobro za prihodnost, ko bo moral kdo počivati zaradi kartonov.

Igralci, ki vstopijo v igro, imajo iste informacije, izvedba je nekoliko drugačna, kakovost pa ne sme padati. Iz tega pogleda je to zelo pomembno, s tem pa držimo nekakšno stalnico,« je bil Šimundža zadovoljen tudi s predstavo rezervistov.

To je zdaj v zadnjih tednih, ko Maribor pridno nabira zmage, postala že stalnica, kljub temu pa trener Štajercev redko posega po menjavah v začetni enajsterici. Dvainpetdesetletnik je znova poudaril, da je pomemben vsak posameznik v moštvu:

»Ni lahko, pomembna je predvsem mentalna priprava. Zame in sodelavce je vsak igralec najbolj pomemben. Že nekajkrat sem omenil, da nimamo samo prve enajsterice, ampak imamo 25, 26 nogometašev, oni pa izbirajo, kdo igra.

To je samo dodatna kakovost, da se pritiska na igralce, ki pričenjajo tekme, oni pa ne 'dovolijo', da vstopijo. Nihče se ne prepušča lagodju, vsi želijo napredovati, potem pa se letvica kakovosti sorazmerno dviguje na višjo raven.«

Obramba čvrsta, napad razigran

»Četudi smo v napadu razigrani, moramo biti v obrambi zelo kompaktni, da lahko dajemo samozavest ofenzivnim nogometašem in lahko potem pokažejo svojo kakovost. Tako individualno kot kolektivno je potrebno biti čvrst v obrambi, imeti svoje principe in pravila,« je zadovoljen Šimundža.

Arnel Jakupović in Hilal Soudani na zadnjih tekmah pridno treseta mreže tekmecev. Kako zadovoljen je Šimundža s tem, da ima v ekipi tri, štiri nogometaše, ki lahko v trenutni formi v vsakem trenutku tekme dosežejo zadetek?

»To je zadovoljivo, vendar ne smete pozabiti na ostale igralce. Napad deluje dobro, ker je zadnja linija z zadnjimi vezisti delujejo zelo kompaktno. Jan Repas morda ni tako viden, da bi bil na semaforju, vendar je izredno napredoval kot igralec za ekipo.

Zadnja vrsta deluje dobro, vse to pa nogometašem v napadu daje zanesljivost, da lahko pokažejo svojo kakovost. Principi so vidni, izvedba pa je seveda odvisna od kakovosti posameznika. To je tisto, kar me veseli.«

Foto: Jure Banfi

Iličić in Soudani nad slovensko ravnjo

Josip Iličić in Hilal Soudani kljub zrelim letom dokazujeta, da sta za ekipo Maribora še vedno dodana vrednost. Ne le za Maribor, v trenutni formi izstopata tudi iz ligaškega povprečja, vse boljše pa delata tudi soigralce. Je Šimundža kot trener v Sloveniji že delal ekipo s toliko napadalne kakovosti?

»Težko primerjam, vendar ne moremo mimo kariere Josipa Iličića in Hilala Soudanija. To je nekaj, kar je nad slovensko ravnjo. Mi, klub, nogometaši in navijači imajo privilegij, da sta igralca zelo motivirana in želita igrata tukaj.

Velikokrat sem že delal z ofenzivno ekipo, kariera, ki sta jo dosegla oba fanta, pa je nekaj takšnega, česar doslej še ni bilo v Mariboru. Veseli me, da vedno več ljudi v Sloveniji to pričenja prepoznavati,« je še poudaril trener Maribora.

Šimundžo lahko ob pozitivni podobi na igrišču veseli tudi podatek, da se prvenstvo v zgoščenem sporedu nadaljuje že konec tedna. Mariborčani bodo v nedeljo gostovali v Šiški, pri Bravu, v prestolnico pa se bodo vnovič odpravili tudi v sredo.

Vijoličasti se bodo namreč po gostovanju v Šiški ustavili še v Stožicah, v sredo, 17. aprila, bodo odigrali zaostali derbi z Olimpijo. Obračun se bo pričel ob 18:30.

Starejše novice