Vlada je konec maja sprejela sklep, s katerim je odpravila še zadnje ukrepe za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19, med drugim tudi maske v dejavnosti zdravstva. A sedaj mariborska bolnišnica sporoča, da so maske znova obvezen.

Predlog za odpravo veljavnosti vseh ukrepov za omejevanje okužb je 25. maja podala strokovna skupina za covid-19, ki jo je vodila infektologinja Mateja Logar.

Ob tem so v skupini svetovali, da se za preprečevanje in obvladovanje koronavirusnih okužb upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tako na podlagi sklepa po novem o obveznosti mask v institucijah odločajo službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb posameznih bolnišnic. 

Četudi je v veliko bolnišnicah nošenje mask zgolj priporočilo, pa so danes iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočili, da je uporaba zaščitne maske obvezna za vse paciente, ki se gibajo po bolnišnici. Prav tako pa je obvezna uporaba zaščitne maske zaposlenih ob vsakršnem delu z bolniki.

Pri tem pa v mariborski bolnišnici opozarjajo, da naj naročeni pacienti s povišano temperaturo ali znaki okužb dihal v prostore bolnišnice ne vstopajo, temveč prej pokličejo v ambulanto, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. Ta navodila ne veljajo le za paciente urgentnega centra.

Kako pa je z obiski?

Prav tako so obiski v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor še vedno omejeni. Na oddelku za perinatologijo oziroma v porodnišnici na eno zdravo odraslo osebo, na ostalih oddelkih pa so obiski dovoljeni izjemoma in maksimalno eni zdravi osebi v primeri.

In kateri so izjemni primeri? Če je hospitaliziran mladoletnik, pri hospitalizaciji odraslih nad sedem dni, dovoljeni so tudi obiski kritično bolnih in paliativnih pacientov ne glede na trajanje hospitalizacije.

Če je obisk dovoljen, obiskovalcu ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, je pa potrebno nošenje zaščitne maske med obiskom ter razkuževanje rok pred vstopom v prostor.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvidz (nepreverjen)

jebo vas corona.cepate kot muhe zaradi cepiva a zgovarjate se na prehlad z imenom corona.debili pokvarjeni.dajte si še deset šusov v žilo cepiva,ker vam itak več ni pomoči.Samo eno še"vsa Azija bi že izumrla 'po vaši logiki in strašenju ne pa naša mala mesta.Kaj ne vidite ? umirajo v milijonih'kajne??ha,ha,ha teleteki.

veteran'91 (nepreverjen)

Ne bo slo brez denacifikacije, v Ukrajini vec nimajo tezav z virusi.

Starejše novice