Vir: Pjanko, Izboljšajmo Maribor
Nezadovoljni občani že dlje časa opozarjajo na nepravilno parkiranje na Tyrševi ulici. Na pločnikih in kolesarski stezi pogosto parkirajo avtomobili, ki pešcem onemogočajo hojo po pločniku. Kaj na očitke odgovarja občina?

Občani že dlje časa opozarjajo, da avtomobili na Tyrševi ulici parkirajo po celotni dolžini pločnika. Občanka je tako na portalu Izboljšajmo Maribor zapisala:

»Na odseku Tyrševe med parkom in Mladinsko je vsako popoldne in večer pločnik zaparkiran po celi dolžini. Prisvojili so si ga starši, ki čakajo na svoje sončke v glasbeni šoli in športnih ustanovah, da ti slučajno nebi rabili iti 100 metrov peš.« 

Dodala je še: »Ena oseba še pride mimo, pogosto pa so vozila parkirana tudi tako, da z otroškim vozičkom ne prideš mimo. Redarjem to očitno ni poznano, ker še tam nisem srečal nobenega.« 

Občanka zato predlaga pogost nadzor redarjev popoldan in zvečer, dolgoročno pa je po njenem mnenju potrebno fizično ločiti pločnik in cestišče.

Oglasila se je tudi druga občanka

»Problematiko dobro poznam, razlog za stanje pa je, da Konservatorij za glasbo in balet nima površin za kratko parkiranje, oziroma ustavljanje do 15 minut,« je pod njeno pobudo zapisala druga občanka.

Dodala je še: »Ogromno staršev nas ima otroke v glasbeni šoli in jih samo pripeljemo oziroma pobiramo po dokončanju pouka, ko pa je treba kakšno minuto počakati (ko so glasbila večja to je harmonika, violončelo in podobno je otroku potrebno tudi pomagati z vnosom v objekt).«

Sama je mnenja, da se bo, dokler ne bo namenskih površin za ustavljanje, moralo potrpeti, »ker gre za sitnost situacije med 17-to in 19-to med delavniki.« 

»Ali pešci, starši z vozički in kolesarji nimamo pravice hoditi po pločniku?«

Omenjen izpostavljen primer na Tyrševi ulici pa ni osamljen. Tudi v Facebook skupini Moj Maribor eden izmed občanov opozarja na tamkajšnjo problematiko parkiranja avtov na pločniku in na kolesarski stezi.

»V tej 'urejeni' Tyrševi ulici, avti parkirani po celi dolžini spodnjega dela ulice, naših vrlih redarjev pa nikjer. Tudi če pridejo, se postavijo v ulici in počakajo, da jih grešniki vidijo in odpeljejo brez kazni,« zapiše in doda:

»Njihov vodja pa pravi, da se ima redar pravico odločiti kaj bo naredil z grešniki.«

Ob tem se sprašuje: »Ali pešci, starši z vozički in kolesarji nimamo pravice hoditi po pločniku? Če bi hodili po ulici, bi pa hitro dobil kazen.«

Zato v objavi apelira na mariborskega župana, da »naredi red pri redarjih in po tej strani ulice dal namestiti konfine, da bo enkrat mir pred temi nevestnimi vozniki, ki pustijo avto kjer jim paše, pa jih ne briga kje bomo pa hodili pešci in kolesarji.« 

Kaj na očitke odgovarja občina?

Mariborska občina je na pobudo občanke na platformi Izboljšajmo Maribor odgovorila, da na tej lokaciji medobčinski redarji naloge izvajajo v okviru rednega dela.

Na teren pa so redarji napoteni tudi takrat, ko posamezniki, kot so stanovalci, obiskovalci, oškodovanci, državni organi ali lokalna skupnost, podajo neposredno prijavo, ker se zaradi nepravilno parkiranih vozil čutijo ogrožene.

»Nadzor nad parkiranjem je sicer samo ena od nalog redarjev. Ne morejo, niti ne smejo se osredotočiti samo na eno kršitev in, na primer, nadzirati samo en pločnik oziroma cesto, ampak nadzirajo ceste v vseh osemnajstih občinah, ki so soustanoviteljice Skupne občinske uprave Maribor,« so še dodali. 

Ob tem pojasnjujejo še, da so zaradi novih obremenitev prometa v tem delu slepe Tyrševe ulice in ulice Pri parku od dne, ko se je odprlo drsališče, obhodi redarjev v dnevnem in tedenskem načrtu dela.

»Zato navedbe, da na tej lokaciji ni redarjev, ne držijo,« jasno zatrdijo. 

Komentarji (14)

44 (ni preverjeno)

sranje, naj se omogoci parkiranje pa bo, najlazje je kazni pisat in se bunit

Default (ni preverjeno)

Redarji so navadne bojazljive pizde, ki se samo skrivajo v grmih

1313 (ni preverjeno)

Saj v Borovi vasi,Mencigerjeva 21,ki imajo zraven hise velik parkplac,vendar vedno parkirajo na pločniku,,,,,,in nasproti bifeja,parkirajo na pločnikih,,,da nemorejo,z vozički in otroci ,in starejši ljudje hoditi po pločniku,,,,,zdraven je namrec dom starejših ob čanov,,,,

Fischer (ni preverjeno)

Tukaj bi pa res mogli redarji nekaj postoriti. Na omenjen pločnik parkirajo predvsem "frajerji", ki grejo v gostilno, sedijo zunaj in mirno spremljajo svoj avtomobil kaj se z njim dogaja,boli njih za pešce. Katastrofa.

In reply to by 1313 (ni preverjeno)

Ninnnnnna (ni preverjeno)

Kaj bo šele,ko bo ukinjen parking na Slomšku

Fischer (ni preverjeno)

Definitivno premalo parkirišč. Med tednom ni šans,da dobiš v centru kje parking.

Surfeiter (ni preverjeno)

Avtomobilisti plačujejo ogromne peneze v proračun
in zato morajo imeti plac za parkiranje
pa čeprav na pločniki
Pešcem pa res ni treba hoditi po pločniku
naj hodijo po travi

Missla (ni preverjeno)

Krivec za to je drsališče pri sosednjem kafiču in ne glasbena šola. Tako stanje je, odkar so ga odprli. Starši otroke GŠ odločijo in se odpeljejo ...

Mbb (ni preverjeno)

Župan ne vidi dalje od Glavnega trga ! Desni breg Drave je prometni kaos redarjev pa nikjer ! Nova vas in Borova vas z okolico so pločniki vedno zapakirani . Koga naj pokličemo ,če nam zapakirajo vhod v hišo?

Objava (ni preverjeno)

Z vozičkom prek,če avto popraskal ni pešec kriv sam lastnik od avta.

Orban (ni preverjeno)

Redarji?😂🤣😂🤣😂🤣

Direkt (ni preverjeno)

Redarji pridite k NIKLU pogledat kak so z avti blokirali Betnavsko v boju za svoj biftek in narezek .

Avokado (ni preverjeno)

Mesto brez invalidov ?

Milan Onič (ni preverjeno)

100 metrov peš, gotovo ne gre za to, ampak varnost otrok, sončkov kot pravi gospa!

Starejše novice