Foto: Žan Osim
Letošnji naziv za naj teraso si je po mnenju bralcev Mariborinfo zaslužila Kavarna Macchiato.

Vemo, da kavarn v Mariboru ni malo. Vemo, da se okus za kavo od človeka do človeka razlikuje. Vemo pa tudi, da pogosto nista okus kave in ponudba tista, ki pritegneta gosta, temveč je v tej zgodbi pomemben še ambient, prijaznost osebja, dostopnost in morda celo tradicija.

Tokrat smo vas v uredništvu Mariborinfo povprašali po vaši najljubši terasi, na kateri lahko v Mariboru v sončnih dneh spijemo kavo in za trenutek pozabimo na vsakdanje skrbi.

Po zaključku glasovanja sta drugo in tretjo stopničko zasedli Kavarna Luna in Fudo, največ glasov pa je s prepričljivimi 59 odstotki prejela Kavarna Macchiato.

Kavarno smo sicer obiskali ob nehvaležnem vremenu – tik po plohi, a nam je prijazna postrežba na terasi polni zelenja kljub temu polepšala deževno dopoldne.

Na enaki lokaciji že 20 let

Kavarna Macchiato v istem lokalu vztraja že zelo dolgo, svojo teraso pa skriva nekoliko izven mestnega jedra na Cankarjevi ulici 6.

Lastnik Boštjan Herženjak o začetkih: »Zgodba Kavarne Macchiato se je začela pred dvajsetimi leti, ime pa smo izbrali zato, ker smo želeli Mariborčanom ponuditi najboljše, kar se da iztisniti iz espressa.«

Ugotovili smo tudi, da je Kavarna Macchiato izključno Boštjanova ideja – njegovi starši so izbrali popolnoma drugačno karierno pot, on pa se je po šolanju odločil za najem lokala. Kmalu je občutil kreativno lakoto in željo po lastni zgodbi, zato je odprl svojo kavarno.

Ko se Boštjan znajde na drugih terasah, zmeraj naroči macchiato. Zadnja leta je to tudi v njegovi kavarni najpogostejše naročilo.

Ljubezen do kulinarike v vseh pomenih besede

Herženjaka, ki je tudi sicer obiskoval gostinsko šolo, priprava kave po tolikšni kilometrini še vedno veseli. 

»To ni le moja služba, gojim neko strast do kave pa tudi do vina, priprave koktejlov in kulinarike v vsakem pomenu besede,« pojasnjuje lastnik.

Sam meni, da gosti znajo ceniti to odmaknjenost od centra ter prijazno postrežbo. »Izstopamo tudi po osebni noti, ne delamo toliko na masi, temveč se vsaki stranki posvetimo posebej,« je povedal in dodal, da se je ob razglasitvi rezultatov počutil zelo dobro in da to jemlje kot nagrado za dolgoletno delo.

Ne le kava in prigrizki, temveč tudi kultura in mednarodna kulinarika

Mesečno se v kavarni odvijajo tudi tematski večeri, ki pa niso nujno kulinarične narave: »Jeseni bomo imeli otvoritev avtorske razstave mlade mariborske umetnice, ki se ukvarja z oljnim slikarstvom, med drugim pa smo imeli že tudi fotografske razstave v sodelovanju s Fotografskim klubom Maribor. Priredili smo že mehiški večer, kubanski večer, japonski večer in podobno.«

V prihodnosti želi Boštjan Herženjak dodatno podpreti lokalne ponudnike – v mislih ima predvsem štajerska vina in kakšne prigrizke oziroma delikatesne izdelke: »Mestu želim vračati, kar nam daje,« je pojasnil.

Komentarji (2)

Zvegla (ni preverjeno)

Po tem da je noben ne pozna?

ah (ni preverjeno)

Točno to. A je kje še kakšna kavarna kapučino v MB, da vem za drugo leto, da bo zmagala? :) :)

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Starejše novice