Minevata dve leti odkar je požar uničil Waldorfski vrtec Studenček. Obnova se zamika, zaskrbljeni starši otrok pa se sprašujejo, kam bodo lahko v prihodnosti zaupali v varstvo svoje otroke.

55 otrok začasno obiskuje vrtec v zasilnih prostorih Waldorfske šole Maribor. A avgusta prihodnje leto se bo moral vrtec iz teh začasnih prostorov izseliti. 

Na župana Saša Arsenoviča so starši zato naslovili javno pismo, v katerem ga sprašujejo, ali se bo obnova pogorelega vrtca do takrat sploh začela.

Starši zaskrbljeni zaradi časovne stiske, ogrožena tudi delovna mesta

Gostovanje v trenutnih prostorih Waldorfske šole Maribor je le začasna rešitev, prostori niso primerni za dolgoročno delovanje vrtca.

Avgust 2022, ko se bo moral vrtec izseliti, se vedno bolj približuje, a začetka obnove še vedno ni na vidiku. Zaradi časovne stiske so starši zelo zaskrbljeni, saj bodo, kot pravijo: »Izgubili kvalitetno varstvo za svoje otroke, v katerega smo tudi sami finančno vlagali več let.« 

Dodajajo, da si zaradi srčnosti vzgojiteljic in kakovosti vsebin, ki jih vrtec ponuja, nikakor ne želijo otrok prepisati v drug vrtec.

»Če obnova objekta na Valvasorjevi ne bo izvedena pravočasno, ne bo ogroženo le varstvo otrok, ampak tudi obstoj 22 delovnih mest, ki jih danes vrtec zagotavlja,« so zapisali. 

Kje se zatika?

Starši, ki so združeni v skupni iniciativi, pojasnjujejo, da je Waldorfski vrtec Studenček zasebni zavod, ki je neprofiten, in je nastal na osnovi civilne iniciative in interesov staršev pred 28. leti. Dodajajo, da je vsa leta od ustanovitve vrtca mariborska občina podpirala Waldorfski vrtec Studenček.

Kot razlog za podporo navajajo, da je takšna oblika predšolskega varstva finančno precej ugodnejša za občino. Občina za otroka v javnem vrtcu namreč plačuje več kot plačuje za otroka v zasebnem vrtcu. »Že vsi predhodni župani so vrtec vsa leta podpirali, saj so uvideli pozitivno zgodbo vrtca ter finančno prednost za občino,« pravijo starši. 

Prav tako so stroški za prostore zajeti v polni ceni Waldorfskega vrtca Studenček in jih tako financirajo starši sami skozi oskrbnino za otroka. 

»Vse, kar je bilo vloženega v objekt v preteklih letih, je bilo dejansko financirano s strani staršev,« dodajajo starši, ki se zato sprašujejo, kje se zatika, da obnova pogorelega objekta, ne steče

Povpraševanje narašča, vrtec zaradi prostorske stiske ne more sprejeti več otrok

Starši so ob tem še zapisali, da waldorfska pedagogika s svojimi vsebinami in načinom izvajanja pedagoškega dela podpira vsak korak zdravega razvoja otroka v predšolskem obdobju. Menijo, da je prav, da imajo starši na voljo izbiro različnih pedagogik. 

»Hkrati pa o vrednosti waldorfske pedagogike govori tudi dejstvo, da povpraševanje za vpis konstantno narašča, a vrtec novih otrok zaradi prostorske stiske žal ne more sprejeti,« so zapisali. 

Starši otrok Waldorfskega vrtca Studenček so se tako zbrali v skupni iniciativi in od Mestne občine Maribor pričakujejo čimprejšnje odgovore na njihova vprašanja ter razrešitev njihovih skrbi o tem, kdaj bo vrtec primerno obnovljen ter kdaj se bodo lahko otroci končno vrnili v svoje igralnice.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nemcisti bi (nepreverjen)

gozdu rekli " wald"

Cincin (nepreverjen)

Ker gre za zasebni vrtec boste morali starši iz svojega žepa zgraditi novega ! Maribor ima dovolj vrtcev kamor lahko vpišite svoje otroke . Trenutno je potrebno zgraditi nov pljučni oddelek in ambulanti na Taboru in Teznu .

In zakaj bi (nepreverjen)

Maribor imel vrtce? Svi vrtci su zasebni ili privatni ... dali su bili vrtci finansirani iza javnih sredstava

In reply to by Cincin (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Cefur spet mucka

MenK (nepreverjen)

Ti otroci so posebni in ne razumem, zakaj jim ne zgradijo vrteca.

PuklastiVanč (nepreverjen)

Waldorfski? Pa kaj še? Sami si ga zgradite ... prodali so NKBM, ki je sfinancirala prvega za Kovačićeve otroke, potem je sfinancirala šolo za Kovečićeve otroke, otroci so v sedmem razredu (ne samo njegovi, pač pa vsi) prestopili v redno (tisto javno, za reveže) osnovno šolo, saj so razni privatniki, ki služijo kruh z malanjem fasad, ugotovili, da so kakor večino svojega življenja zopet brcnili v temo, nam navadnim pa zopet zagrenili življenje, saj so se morale učiteljice ukvarjati z njihovimi ne dovolj pedagoško usposobljenimi otroci, da nadomestijo zamujeno medtem, ko so naši otroci gledali v zrak in se waldorfskim bebčkom posmehovali ... ne verjamete? Vem, mamice in očki teh bebčkov imajo dovolj vpilva, da se to ne valja v javnosti ... in novi bebčki bodo nekoč vodili to bebavo državo v še večjo bebojebino ...

Starejše novice