V osnovni šoli Ivanjkovci so se kot ambasadorji programa Varno na kolesu podali na kolesarski izlet v Ormož in tako aktivno podprli poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti, ki se odvija med 16. in 22. septembrom.

Ob začetku šolskega leta so učence posebej spodbudili, da za pot v šolo izberejo okolju prijaznejše prevozno sredstvo. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

Kako so si na osnovni šoli Ivanjkovci zamislili teden brez šolskih prevozov?

»Letos smo si v okviru projekta in zastavljenih nalog programa Varno na kolesu zamislili teden kolesarjenja ali hoje v šolo. To pomeni, da smo na šoli odpovedali vse šolske prevoze, tudi straši otrok ne bodo vozili v šolo. Priključil se bo celo prvi razred, ki bo v šolo prihajal s spremstvom učiteljev. Zjutraj se bomo tako dobili na osmih zbirnih točkah okoli šole in se napotili proti šoli, po poti pa bomo pobirali še ostale učence. Po pouku se vsi skupaj odpravimo nazaj domov. Tisti, ki še nimajo kolesarskega izpita, peš, ostali pa s kolesom,« je kolesarsko akcijo opisala učiteljica Saša Veler, ki je program Varno na kolesu pripeljana na šolo. 

Nad tednom kolesarjenja so bili navdušeni tudi šolarji, razlaga učiteljica Saša:

»Učenci so z velikim navdušenjem sprejeli to akcijo, saj so v šolskem parlamentu že dve leti izražali željo, da bi izpeljali dva taka tedna. Ker pa je organizacijsko to težko, smo letos veseli, da bomo lahko prvič izpeljali dva tedna kolesarjenja, enega jeseni in drugega spomladi.«

Osnovna šola Ivanjkovci že osmo leto sodeluje pri programu Varno na kolesu in se aktivno ukvarja s trajnostno mobilnostjo na vseh področjih. Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala:

»Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv 'Ambasadorji varnega kolesarjenja' in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Vse čestitke vodstvu in učiteljem OŠ Ivanjkovci, ki so vzpodbudili učence, da tako množično sedejo na kolo in da to za nekaj dni postane njihovo prevozno sredstvo za prihod v šolo. Na ta način so tudi najmlajši aktivno opozarjali na varnost v prometu in ozaveščali o pomenu gibanja.«

Starejše novice