Slika je simbolična.
Na imenovanje novega direktorja Marproma Ranka Šmigoca, ki svoj štiriletni mandat začenja ta petek, so se odzvali tudi v sindikatu voznikov avtobusov. Ti mu med drugim očitajo, da za vodstvo nima dovolj izkušenj.

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije po nedavnem imenovanju novega direktorja mariborskega javnega podjetja Marprom, ki zagotavlja mestni potniški promet v štajerski prestolnici, od mariborske občine kot ustanovitelja zaradi »nehigieničnosti zadnjih potez nadzornega sveta« pričakuje, da takoj preveri zakonitost delovanja nadzornikov.

Kot poudarjajo v sindikatu, ki je v Marpromu kot reprezentativni sindikat prisoten od leta 2018, že od začetka sodelovanja s tam zaposlenimi pričakujejo dostojno plačilo za opravljeno delo, varno in zdravo delovno okolje ter spoštovanje osnovnega človekovega dostojanstva.

»Mnenja smo namreč, da je vsak zaposleni največje bogastvo vsakega delodajalca in njegova najboljša naložba, kar mora delodajalec vsakodnevno potrjevati z dejanji, še posebej v tistih dejavnostih, kjer zaposleni delo opravljajo 24 ur na dan in 365 dni na leto v korist davkoplačevalcev,« pravijo v sindikatu.

Sindikat proti delovanju javnega hodlinga

Ob tem lastnikom leta 2011 ustanovljenega javnega podjetja sporočajo, da mora biti tudi v prihodnosti cilj, da Marprom ne ostane samo kakovosten in zanesljiv izvajalec mestnega potniškega prometa v Mariboru, ampak tudi da vsem zaposlenim skozi kakovostna delovna mesta omogoča dostojno plačilo za opravljeno delo in urejene delovne pogoje.

V omenjenem sindikatu so že ob ustanovitvi Javnega holdinga Maribor leta 2020 opozarjali, da je združevanje šestih javnih podjetij, ki skrbijo za kakovost življenja občanov, s ciljem zmanjševanja stroškov za opravljene storitve, popolnoma napačno in nevarno, še posebej če jih argumentirajo tudi skozi optimizacijo stroškov dela.

»Še več, že takrat smo, oplemeniteni z izkušnjami iz preteklosti, prav tako opozarjali, da mora biti holding dodana vrednost za vsakega od javnih podjetij, ki se bodo združevala pod njegovim imenom, in ne zgolj projekt, ki ga je potrebno izpeljati za vsako ceno,« dodajajo v sindikatu.

Mnenje, da je bil nov direktor imenovan mimo volje zaposlenih

Kot zdaj ugotavljajo, v podjetju voznega parka ne posodabljajo več z zadostno količino novih vozil, prav tako plačilo za opravljeno delo ni več odraz zahtevnosti dela.

Zaposleni se po njihovem opažanju soočajo z vse večjimi stiskami, ki se kažejo v povečanem nezadovoljstvu.

Dolivanje olja na ogenj je bila po mnenju sindikata popolnoma solistična poteza nadzornega sveta javnega podjetja, ko so mimo volje zaposlenih imenovali na mesto direktorja nekoga, ki ga čakajo pomembne naloge tako na področju javnega potniška prometa kot tudi konsolidacije dejavnosti in doseganja sinergij znotraj holdinga, a naj ne bi imel izkušenj v tako specifični dejavnosti, kot je prevoz potnikov v mestnem potniškem prometu.

Ker ne pristajajo na to, da bi bila ogrožena kakovostna delovna mesta, ki jih financirajo davkoplačevalci, in s tem tudi možnost kakovostnega javnega mestnega prometa za občane Maribora, od ustanovitelja pričakujejo, da takoj zagotovi finančna sredstva tako za dostojno plačilo vseh v podjetju ter za posodobitev voznega parka.

Na mesto direktorja imenovan Ranko Šmigoc

Prav tako od ustanovitelja pričakujejo, da zaradi »nehigieničnosti zadnjih potez nadzornega sveta« takoj preveri zakonitost njegovega delovanja v zadnjem obdobju.

Nadzorni svet Marproma, ki ga vodi Matej Pavlič, je prejšnji teden za novega direktorja podjetja, ki upravlja mestni avtobusni promet, pa tudi žičnice in smučišča na Pohorju, imenoval Ranka Šmigoca.

Ta bo štiriletni mandat začel v petek, ko poteče mandat dosedanjemu direktorju Bernardu Majheniču.

Slednji je vodil Marprom devet let in se je po poročanju medijev prijavil na objavljeni javni razpis za direktorja, a nadzorni svet na prejšnji seji ni izbral nobenega od prijavljenih kandidatov.

Komentarji (2)

DejanV (ni preverjeno)

"Mimo volje zaposlenih"? Delavci se ne rabijo strinjati s tem koga lastnik izbere za direktorja, ne zivimo vec v Jugi.

Surfeiter (ni preverjeno)

Marprom? ... to so oni prazni busi?
Financirajte se s svojo dejavnostjo in ne iz občinskega proračuna, pa da vas vidimo junake! V takem podjetju je lahko direktor nezdresirana opica, kaj šele človek blizu mestne ablasti.

Starejše novice