Vir: Facebook profil Ohranimo naravo čisto
Pomlad vse bolj trka pred vrata. V društvu Ohranimo naravo čisto so pred gregorjevim pripravili delavnico, na kateri so člani društva, otroci in starši poprijeli za orodje in izdelali 70 gnezdilnic.

V sklopu projekta 'Gnezdilnice za manjše ptice' so v dupleškem društvu Ohranimo naravo čisto ponovno pristopili k izdelavi gnezdilnic.

»Ta konec tedna smo bili člani društva, s prijavljenimi otroci, njihovimi starši in starimi starši, ki so se utegnili udeležiti akcije, precej aktivni,« je sporočil Borut Ludvik, vodja projekta in predsednik društva.

Izdelovali so gnezdilnice za velike sinice, vrabce, pogorelčke, plavčke, meniščke, močvirske sinice in druge manjše ptice, ki gnezdijo v duplih a jim primanjkuje gnezdilnih mest.

Zbralo se je lepo število družin

»Otroci so pod budnim očesom svojih članov družin in skupaj z njimi označevali mesta za vrtanje, vrtali, vijačili vijake in zabijali žeblje,« je povedal Ludvik. Pred tem so člani društva pripravili les. 

Zbralo se je lepo število družin. Člani društva so udeležencem razložili potek dela in seveda opozorili na varno delo. »Otroci so bili zelo vneti in tako so hitro pričele nastajati prve gnezdilnice. Skupaj smo sestavili 70 gnezdilnic,« pravi predsednik društva: »Vmes pa naredili kakšen odmor in popili kak sok.« 

Kot pravi, je na delavnici sodelovalo 20 udeležencev, med njimi je bilo veliko mladih.

Gnezdilnice bodo brezplačno predane občanom

Gnezdilnice bodo predane občanom brezplačno. Stroški materiala za izdelavo gnezdilnic so bili pokriti s prostovoljnimi prispevki od prodaje koledarjev. 

Družine, ki so bile prijavljene za prevzem gnezdilnic, a se niso uspele udeležiti sestavljanja, bodo lahko prevzele izdelane gnezdilnice ta konec tedna. Nekaj gnezdilnic bodo v društvu predali tudi starejšim občanom iz občine Duplek.

»Projekt je lep primer sodelovanja društva in občanov, za namen večjega sobivanja z naravo, zato bomo akcijo zagotovo ponovili tudi drugo leto,« je za konec dodal Ludvik.

Starejše novice