Od ponedeljka na Mariborskem Pohorju poteka sečnja dreves. V treh dneh je izvajalcem uspelo končati s posekom, zdaj je v teku še spravljanje lesa.

Več kot 400 dreves je na Mariborskem Pohorju padlo z namenom ureditve nove zasilne proge za Zlato Lisico, ki jo bodo uporabili v primeru previsokih temperatur v dolini.

»Če imamo dve možnosti, spodnjo in zgornjo, ni vrag, da ne bi enkrat bilo malo sreče. Teden hladnega vremena, da bi se progo dalo zasnežiti s kvalitetnim snegom,« je optimističen Tone Vogrinec, starosta slovenskega smučanja.

Start nove proge je predviden na zgornji postaji Habakuk, cilj pa na Trikotni jasi. Tam bi v tem primeru postavili tudi tribune za gledalce in ostalo potrebno infrastrukturo. 

»S posekom pol hektarja pridobimo toliko konfiguracij, da nam proga ustreza, da bi lahko tekmo za svetovni pokal, seveda, v izjemnih primerih, če je spodaj ne moremo zasnežiti, izvedli tukaj zgoraj na boljših pogojih,« pojasnjuje Marko Rataj, vodja smučišč na Mariborskem Pohorju.

Dela na Mariborskem Pohorju potekajo na površini okrog pol hektarja, kjer so že posekali okrog 420 dreves.

Vodja gozdnega obrata Ruše Miha Bergauer nam pove, da je sečnja dreves na takšnem terenu precej zahtevna. Poleg strmine je razmere poslabšala razmočena podlaga. 

Kljub temu so včeraj zaključili s posekom, zdaj sledi še spravljanje lesa. Napovedujejo, da bodo dela Slovenskih državnih gozdov zaključena v začetku prihodnjega tedna.

Delavci so postavili tudi opozorilne trakove, ki mimoidoče opozarjajo in naprošajo upoštevanja navodil, zaradi zagotavljanja varnosti. 

Greenpeace Slovenija z opozorili o podnebni krizi

Na sečnjo dreves na Mariborskem Pohorju pa so se odzvali tudi v združenju Greenpeace Slovenija, kjer se sprašujejo, ali se zavedamo, da živimo v času podnebne krize, in dodajajo, da je sečnja dreves zaradi širjenja smučarske proge nespametna.

Proga za Zlato lisico še ne bo pripravljena

Ureditev nove proge poleg sečnje zahteva izravnavo terena, polaganje cevi za zasneževanje in veliko drugih opravil. Na Marpromu zato predvidevajo, da proga v začetku januarja, ko je predvidena tokratna Zlata Lisica, še ne bo pripravljena. 

Nova proga bo pripomogla k boljši turistični sezoni 

Marko Rataj, vodja smučišč na Mariborskem Pohorju, dodaja, da s sečnjo pridobijo več možnosti tudi za normalno turistično smučarijo.

 »S tem ko smo v zgornjem delu podrli nekdanjo vlečnico Habakuk, so se nam možnosti bistveno izboljšale. Prepričan sem, da bo to tudi na turistično smučarijo imelo velik pozitiven vpliv,« meni.

Dela s spravilom lesa bo predvidoma zaključena do prihodnjega tedna. Upravitelji smučišč na Mariborskem Pohorju pa si želijo, da bi se ljubitelji belih strmin po novi progi lahko spustili že letos.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

SRAMOTA BREZ PRIMERE DA "POLOVICO" POHORJA POSEKAJO, TEKME PA ITAK VSEENO NE BO KER NE BO VEČ NIKOLI VEČ KOT 5 CM SNEGA ZAPADLO V MARIBORU

Zdravko Lajh (nepreverjen)

Medtem, ko pametni sadijo drevesa, jih v Butalah podiramo. Naj živijo podnebne spremembe!

Milanka1234 (nepreverjen)

Sramota! Pametni pogozdujejo, pri nas pa sekajo.

Idioti (nepreverjen)

Prekleti hlodi zabiti!

Heh (nepreverjen)

Že tako so uničili srednjo etapo desne poti proti vrhu s svojo sečnjo, da se je že prejšnje in to poletje hodilo po soncu, kjer so bila prej drevesa. Jebem vaše glupe smučarske tekme, ki jih tako vedno prestavljajo v kranjsko goro in vaš pohlep in neobzir na naravo.

Nera (nepreverjen)

Debili debilni, snega ni, glavno je da ste naravo unicili

Starejše novice