Slika je simbolična.
V javnosti je zaokrožila novica, da naj v prihodnje na ptujskem območju Perutnina Ptuj ne bi več vzrejala lastne jate. V Perutnini Ptuj to zanikajo.

V Perutnini Ptuj so se zdaj tudi s sporočilom za javnost odzvali na objavo včerajšnjega članka na RTV Slovenija. 

Po navedbah ptujskega podjetja je objava, da naj Perutnina Ptuj na Ptujskem več ne bi vzrejala lastne jate, popolnoma neresnična.

»Pri bralcih ustvari popolnoma napačno percepcijo, da v Perutnini Ptuj ukinjamo lastne jate, kar nikakor ne drži oziroma je celo ravno obratno. 

Perutnina Ptuj je namreč ravno v fazi obnove in rekonstrukcije hlevov matičnih jat, znotraj katerih je potekala proizvodnja valilnih jajc in predvideno je, da bomo prav v teh hlevih začeli z lastno vzrejo brojlerjev, za kar smo namenili okoli 20 milijonov evrov.«

»Broilerska vzreja sicer poteka pri naših 250 kooperantih in je že več let polno zasedena, zato kooperante nenehno vzpodbujamo k širitvi kapacitet, obenem pa intenzivno, tudi preko medijev, vabimo nove.« Tako navedba, ki jo je zapisala novinarka RTV Slovenija, da naj ne bi več vzrejali lastnih jat, nikakor ne drži.

Novinarka na koncu članka navede še: »A morda ni odveč opozoriti na dejstvo, da so tuji zasebni lastniki v Perutnini Ptuj vse redkeje dosegljivi tudi za pojasnila novinarjem, z izjemo lastnih promocijskih dogodkov.«

Podjetje sicer vodi management in ne lastniki, a je tudi ta informacija neresnična, saj novinarka ni poslala nobenega vprašanja ali prošnje za izjavo, na katero se ne bi odzvali.

Po navedbah podjetja prav tako ni poslala vprašanj, vezanih na ukinitev vzreje ali prenovo farm, da bi lahko preverila svoje »neuradne informacije«, saj bi ji - kot pravijo - pojasnili razliko med matično in vzrejno jato.

V dodatnem pojasnilu so navedli, da so v Sloveniji tako oni, kot njihovi rejci kooperanti, soočeni z izjemno oteženimi in dolgotrajnimi postopki pridobivanja dovoljenj za širitev in/ali izgradnjo novih hlevskih kapacitet, ki jih potrebujejo zaradi povečanega povpraševanja. 

»Naš ključen cilj je, da v Sloveniji še naprej prodajamo meso izključno slovenskega porekla, zato smo sprejeli odločitev, da preuredimo vse lastne hlevske kapacitete za vzrejo piščancev.

Perutnina Ptuj doslej tudi ni uvozila niti kilogram mesa iz tujine in tako bo tudi v prihodnje. Vse naše meso, ki ga prodajamo v Sloveniji, je in bo ostalo izključno slovenskega porekla ter s certifikatom Izbrana kakovost!«

V ptujskem podjetju ob tem poudarjajo, da se sodelovanje z njihovimi obstoječim rejci kooperanti zaradi odločitve o delni lastni vzreji nikakor ne bo zmanjšalo, ampak ravno obratno. 

V strateškem načrtu razvoja Perutnine Ptuj je v prihodnjih letih planirano povečevanje proizvodnih kapacitet in v kolikor želijo ta cilj doseči, pravijo, da je ključnega pomena, da zagotovijo dodatne vzrejne površine.

Del slednjih bodo zagotovili prav s prestrukturiranjem nekaterih lastnih hlevskih kapacitet, preostanek pa s povečanjem hlevskih kapacitet obstoječih rejcev in povečanjem števila slednjih. 

»Prav zato tudi spodbujamo in podpiramo obstoječe rejce pri posodabljanju ter širitvi njihovih obstoječih kapacitet, obenem pa intenzivno vabimo nove,« so v odzivu na navedbe RTV Slovenija zapisali pri Perutnini Ptuj.

Komentarji (1)

Düplek (ni preverjeno)

Nice. Vazno da vodstvo in ti njihovi ljubljenci, zivijo na veliki nogi.

Starejše novice