V mariborski stolnici je od tega tedna za obiskovalce spet odprt dostop do razgledne ploščadi na zvoniku, ki je nekoč služil tudi kot požarna opazovalnica in od koder se razprostira čudovit razgled na mesto

Zvonik mariborske stolnice je znova odprl vrata za obiskovalce. Na razgledno ploščad zvonika v središču Maribora, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica, se lahko obiskovalci povzpnejo vsak petek in soboto, med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro.

Zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu, vhod vanj pa je s strani Poštne ulice in je popolnoma ločen od vhodov v cerkev, je odprt sezonsko.

Letos ga bo mogoče obiskati predvidoma do konca oktobra, za večje skupine pa je po predhodnem dogovoru ogled mogoč tudi izven odpiralnega časa.

Po 162 stopnicah do spektakularnega razgleda na mesto

V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, kakršni so mesto večkrat popolnoma razdejali.

Na vrhu je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost.

Mestne oblasti so opazovalnico leta 1933 zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oziroma prostorih zvonika muzejsko zbirko.

Obiskovalci se tako lahko po 162 dobro zavarovanih stopnicah povzpnejo vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, pa tudi do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonijo na zvonček želja.

S prostovoljnimi prispevki lahko omogočijo, da zvonik ostane prijazen in dostopen vsem ljubiteljem kulture in lepega razgleda.

Komentarji (5)

Nezakonite zgradbe (ni preverjeno)
Urška zabuhla (ni preverjeno)

mene pa zanima ali je komunistom dovoljen vstop v cerkveni objekt
kar stolp nedvoumno je

Ma sploh nisu … (ni preverjeno)

Muslimani su i njim ne ma dozvole

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

tako je

In reply to by Ma sploh nisu … (ni preverjeno)

Verske vojne (ni preverjeno)

24ur/novice/slovenija/muslimani-z-zacenjajo-praznovanje-stiridnevnega-kurban-bajrama
youtube.com/watch?v=FurMlenKKQg&pp=ygUaa2FkIGJpaCBib3NuYSBkamVuZXQgYmlsYSA%3D

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

Starejše novice